Eindeloze avondrituelen? Zorg voor een moment van verbinding voor bedtijd

© Getty Images

Te weinig slaap: het moet een van de meest besproken onderwerpen zijn onder mama’s. Want de redenen waarom kinderen, van piepklein tot iets groter, ons ’s nachts uit onze slaap houden, zijn talrijk. Omdat die gebroken nachten best wel een impact hebben, geeft kinderslaapcoach Karen Claes elke maand advies.

Deze week beantwoordt Karen de vraag van mama Melissa

“Mijn zoontje is vierenhalf jaar. Het bedtijdritueel loopt altijd heel vlot, maar zodra hij in bed ligt en ik de kamer verlaat, wil hij nog 101 dingen vertellen. Uiteindelijk moet ik dan op een boze toon zeggen dat het genoeg is geweest en dat het tijd is om te slapen. Hij begint dan vaak te wenen en ook ik voel me hier ook niet goed bij. Heb je tips om dit anders aan te pakken?

Karen: “Dit is wellicht voor veel jonge ouders een herkenbaar scenario en dus een fijne vraag om op in te gaan.”

Tijd en ruimte voor ontspanning

Wanneer je je kindje van school oppikt en vraagt hoe de dag geweest is, komt er zelden meer uit dan ‘goed’. Met een beetje geluk krijg je er nog een hele berg emoties bij zodra je kind jou ziet. Geef je kind eerst en vooral tijd en ruimte om thuis te komen en te ontspannen na een dag vol prikkels en gebeurtenissen.

Sensorisch spel (met klei, water of zand) of echt fysiek spelen (zoals schommelen, trampolinespringen of buiten rondlopen) zijn dankbare manieren om te ontspannen.

Hoe je sensorisch spelen aanpakt? 7x de leukste sensory bin

Verbinding na schooltijd

De tijd na schooltijd tot bedtijd lijkt altijd te vliegen. Je huishouden wacht, er moet eten op tafel komen, je kinderen moeten misschien nog in bad… Een drukke avondspits dus. Probeer in die tijd toch voor een momentje van verbinding te zorgen.

Maak exclusief tijd om met je kindje te spelen, te knuffelen, een boekje te lezen, te luisteren naar wat je kindje wil vertellen. Al is het maar vijf minuutjes, het maakt een wereld van verschil. De verbinding is een heel belangrijke, grote behoefte voor je kleuter.

Bedtijdritueel maakt veel goed

Heeft de avondrush het momentje van verbinding gedwarsboomd? Geen nood, verbinding voor bedtijd maakt veel goed. Neem er altijd de tijd voor en begin dus op tijd. Zo kan het bedtijdritueel rustig verlopen.

Verbinding voor bedtijd helpt je kind de overgang te maken van de drukke dag naar de nacht. Je kindje kan pas goed slapen als hij zich rustig en veilig voelt. Moet wassen, naar toilet gaan, tandjes poetsen en een verhaaltje lezen gehaast gebeuren? Dan is de kans groot dat bedtijd geen fijn moment is.

Ik raad aan het al-tijd te doen en samen de dag af te sluiten, zelfs al kun je door omstandigheden niet op tijd beginnen.

Rust in dat hoofdje

De overgang van de dag naar de nacht is voor veel kindjes een spannend moment. De verbinding met jou valt helemaal weg en alles ‘valt stil’. Maar dat wil niet zeggen dat het brein van je kind stilvalt na het verhaaltje.

Door die rust en stilte komen er juist dan heel veel vragen en dingen naar boven die je kind nog wilde vertellen.

Weet je dat je kindje een vat vol vragen en verhalen is voor het in bed moet, dan is het handig om dat te integreren in je bedtijdritueel. Gebruik het moment om alle hersenspinsels die nog rondfladderen in je kind zijn hoofd een plekje te geven. Zo kan ook dat hoofdje eindelijk stilvallen.

Verbinding voor bedtijd: enkele vragen

 Met deze vragen kun je de dag overlopen en al eens vooruitblikken naar morgen:

  1. Wat was er niet zo leuk vandaag? Ben je verdrietig of bang geweest? Was er een moment waarop je mama/papa bij jou wilde? Je kind kan zo vertellen wat allemaal niet goed was op school of tussen vriendjes. Daarna kun je eindigen met enkele positieve vragen, zodat hij met een positieve mindset kan slapen.
  2. Als je één ding kon veranderen aan wat vandaag gebeurd is, wat zou dat dat zijn? Je kunt uiteraard niets veranderen aan wat al gebeurd is. Maar je kunt er wel op inspelen om te kijken hoe je je kindje erbij kunt helpen. Daarnaast kun je focussen om wat wel mogelijk is.
  3. Wat was het leukste moment vandaag? Waar heb je om gelachen? Heb je vandaag iets gedaan waar je trots op bent? Nu zal je kind hoogstwaarschijnlijk wél meer dan ‘goed’ of ‘slecht’ zeggen dan toen je hem ophaalde op school. Lach samen om die leuke herinneringen!
  4. Wat is het leukste dat morgen zal gebeuren? Waar kijk je naar uit? Kijk even wat deze vraag bij je kind teweegbrengt. Komen opnieuw negatieve emoties boven? (‘Ik wil niet naar school.’) Laat het dan achterwege, maar het kan al een positief bruggetje maken naar een dag met leuke plannen.
  5. Is er iets dat je mij nog wilt vragen? Zelf vind ik dit een heel leuke vraag. Soms zeggen mijn kindjes niets. Maar soms sta ik versteld van de vragen die komen en de dingen die mijn kinderen zich over mij afvragen. Kun je niet onmiddellijk antwoorden, zeg dan dat je even moet nadenken en de volgende dag zult antwoorden.

Voldoende verbinding voor bedtijd? Afronden!

Heb je alles overlopen en komt je kind toch nog van alles vertellen? Rond dan bedtijd af. Je mag daar duidelijk in zijn. Komt je zoon dan met nog tien vragen of verhalen op de proppen? Geef dan aan dat je morgenochtend bij het ontbijt tijd hebt om te luisteren naar alle avonturen.

Succes!

Heb jij ook een vraag voor Karen?

Dan is dit jouw kans!

Goed slapen met het hele gezin doe je zo:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content