Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Slaaptips van de expert: daarom leer je jouw kindje best zelf inslapen
Als je al wat gegoogeld hebt rond slaap, heb je wellicht ook al gelezen dat het belangrijk is dat je kindje wakker in bed wordt gelegd, zodat het zelfstandig leert inslapen. En het goede nieuws is dat slapen een aangeleerde vaardigheid is, dus elk kind kan het leren.
Zoals bij elke vaardigheid, moet een kind er klaar voor zijn om dit te kunnen leren. En het ene kindje leert het vlotter dan het andere.
Oefen samen met je kindje
Net zoals wanneer je kind moet leren lezen en schrijven of fietsen, … is het bij zelfstandig inslapen ook nodig om erop te oefenen. In het begin is het echt heel normaal dat je kindje hulp nodig heeft. Maar stap voor stap zul je zien dat je kindje het onder de knie krijgt. En dan kun jij jouw ondersteuning afbouwen. Â
Waarom is het zo belangrijk dat je kindje zelf leert inslapen?
- Kinderen die bij bedtijd zelf inslapen, kunnen dat ook tijdens de nacht. Stel dat jouw kindje elke keer in slaap gewiegd wordt, in slaap valt aan de borst of met een flesje, … dan is het heel normaal dat jouw kindje doorheen de nacht – wanneer het de overgang maakt van de ene slaapfase naar de andere – opnieuw dezelfde hulp zal nodig hebben als bij bedtijd om terug in slaap te kunnen vallen.Goed om te weten: de bedtijd is het belangrijkste oefenmoment om zelfstandig te leren inslapen. Als je kindje wakker in bed wordt gelegd, dan beseft je kindje zelf nog heel goed welke stapjes het zelf doet om in slaap te kunnen vallen. Dit is de eerste stap om ook ’s nachts zelf verder te kunnen slapen als hij of zij gedeeltelijk wakker wordt.
- Kinderen die wakker in bed worden gelegd hebben een rustigere nachtrust
Als je kindje te slaperig of al in slaap in bed wordt gelegd, is er een grotere kans op vaker wakker worden en paniek doorheen de nacht.
Belangrijk: als jij jouw kindje in slaap helpt bij bedtijd en doorheen de nacht – als je kindje zou wakker worden – en dat werkt voor jullie, dan is er niemand die zegt dat je daar iets aan moet veranderen.
Wanneer kun je starten met je kindje zelfstandig te leren inslapen?
- Je kunt beginnen oefenen vanaf 3 maanden, maar forceer dit niet. Een keer per dag is meer dan voldoende. Kies hiervoor het moment dat je kindje het vlotst inslaapt. Bij het ene kindje is dat de bedtijd, maar dat kan evengoed een van de dutjes zijn.
- Een baby jonger dan 6 maanden beseft nog niet dat iets blijft bestaan wanneer hij het niet meer ziet. Als je kindje je niet meer ziet, dan ben je voor hen dus ook echt weg. Laat je kindje niet alleen op zo’n moment, maar blijf erbij zodat je kunt helpen, troosten en geruststellen. Samen oefenen dus.
- Een kindje jonger dan 6 maanden kan zichzelf nog niet reguleren en heeft jou daarvoor nodig. Reageer responsief op het gehuil van je kindje en laat weten dat je er bent. Lukt het niet? Het is nog altijd belangrijker dat je kindje voldoende slaap heeft, dus het is dan ook prima om over te schakelen naar een manier die wel lukt nadat je eventjes geoefend hebt.
- Zijn er medische stoorzenders die nog niet onder controle zijn? Zorg dan dat dit eerst onder controle is voordat je gaat oefenen rond slaap.
- Volg het tempo van jouw kindje. Geeft je kindje aan dat het hier helemaal nog niet klaar voor is? Forceer dit dan niet en probeer een week of twee weken later nog eens opnieuw.
Enkele voorbereidende tips
- Let goed op de slaapsignalen van je kindje. Wanneer je kindje klaar is voor bed, maakt het lichaam volop het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor wordt je kindje lekker slaperig en kan het gemakkelijk in slaap vallen. Als je over dat moment heen gaat, kan het zijn dat je kindje veel drukker wordt en het slapengaan veel moeilijker zal lopen. De kans op ’s nachts wakker worden vergroot dan ook.
- Installeer een rustgevend bedtijdritueel. Een rustgevend en voorspelbaar bedtijdritueel helpt je kindje om de overgang te maken van de (drukke) dag naar de rust van de nacht. Kleine kinderen hebben nog geen tijdsbesef. Door het bedtijdritueel elke dag op dezelfde manier te laten verlopen, zullen ze al snel ‘begrijpen’ dat het moment van slapengaan is aangebroken.
- Geef de laatste voeding vroeg genoeg.
- Zorg ervoor dat er nog een aantal dingen na de voeding moeten gebeuren (bv. boekje lezen, liedje zingen, pamper verversen, slaapzak aan, …). Je kunt je kindje een beetje helpen door hem in je armen slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaap valt. Stap voor stap kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je kindje in bed legt en hij/zij zelf in slaap valt.
Aan de slag
Jammer genoeg bestaat er geen eenduidige formule om alle kinderen te leren om zelfstandig in te slapen. Sterker nog, ik kan zelfs geen reeks tips geven die in één artikel gevat kunnen worden en waar iedereen iets aan heeft. Wanneer ik ouders in mijn praktijk begeleid om hier rond te werken, vraag ik hen bijvoorbeeld om vooraf een heel uitgebreide vragenlijst in te vullen. Er zijn immers zoveel factoren die meespelen en elk kind, maar ook elk gezin, is anders.
Kun je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?
Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.
Nog meer slaapadvies?
- 4 tips tegen extreme vermoeidheid bij kersverse mama’s
- Slaaptips van de expert: zo bereken je de ideale bedtijd voor je kind
- Nieuw: deze Libelle Mama-experts beantwoorden al je vragen