‘Meisjesmelk maakt slimmer’: 7x verrassende weetjes over borstvoeding
Borstvoeding of flesvoeding: wat kies je?
Of je voor borstvoeding of voor kunstvoeding uit een flesje gaat, is helemaal je eigen keuze. Geen zwangerschap, kraamtijd en borstvoedingsproces zijn immers gelijk. Als je doet wat goed voelt voor jou, maak je altijd de juiste beslissing. Geen idee wat de voordelen van borst- en flesvoeding zijn? In dit stuk zetten we ze even allemaal op een rij.
7x leuke weetjes over borstvoeding
Niet dat we flesvoeding in diskrediet willen brengen, maar moedermelk op zich blijkt een klein wondertje van de natuur waar veel voordelen en leuke wetenschappelijke feitjes mee gemoeid zijn. Vroedvrouw en lactatiekundige bij De Geboortepraktijk Nathalie Baeyens zet een paar leuke wist-je-datjes over borstvoeding op een rij.
1. Baby’s zuigen de melk niet uit de borst
Nathalie: “Wist je dat baby’s de melk helemaal niet uit de borst zuigen, maar dat dat alleen maar zo lijkt? Wat er eigenlijk gebeurt, is dat ze door hun lippen en hun tongetje op een bepaalde manier te plaatsen, een vacuüm creëren tussen hun mond en de tepel. Door hun tong vervolgens op een bepaalde manier te bewegen, masseren ze de melk uit de borst. Zuigen komt er dus helemaal niet aan te pas.”
2. Baby’s die borstvoeding krijgen, ontwikkelen een meer symmetrisch gezicht
Nathalie: “Of je als baby borstvoeding of flesvoeding hebt gekregen, bepaalt zelfs in zekere mate mee hoe je er nu uitziet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de manier waarop baby’s drinken aan een flesje en die waarop ze drinken aan de borst, wezenlijk verschilt. Die verschillende manier van bewegen en drinken, zorgt er in die allereerste cruciale maanden ook voor dat hun gezicht zich anders ontwikkelt. Het gezicht van baby’s die borstvoeding krijgen, zal zich meer symmetrisch ontwikkelen dan dat van baby’s die flesvoeding krijgen. Hoe meer symmetrisch je gezicht, hoe aantrekkelijker we mensen vaak beschouwen. In zekere zin zou je dus kunnen zeggen, dat borstvoeding mensen aantrekkelijker maakt.” (lacht)
3. Baby’s die borstvoeding krijgen, maken minder kans op wiegendood
Nathalie: “Een beetje een luguber weetje, maar onderzoek toont aan dat baby’s die borstvoeding krijgen 26 procent minder kans maken op het Sudden Infant Death Syndrome. Waaraan dat precies ligt of hoe het komt dat sommige baby’s onder één jaar abrupt overlijden, is niet geheel duidelijk. Vermoed wordt wel dat er bij de meesten van deze baby’s een defect in de hersenen aanwezig is, waardoor het ademhalingssysteem op een bepaald moment niet naar behoren werkt.
Baby’s die moedermelk krijgen, maken ook minder kans op bepaalde ziektes en aandoeningen. De kans dat die kinderen een oorontsteking krijgen, is zelfs met de helft kleiner dan die van kinderen die kunstvoeding krijgen. Dat komt opnieuw doordat baby’s die van de borst drinken dat anders doen dan baby’s die een flesje krijgen: de manier waarop baby’s aan een borst zuigen en slikken zorgt ervoor dat de Buis van Eustachius telkens opnieuw geklaard wordt. Bij baby’s die drinken van een flesje gebeurt dat niet, of niet voldoende, met meer oorontstekingen tot gevolg.”
4. Moedermelk voor meisjes is anders dan die voor jongens
Nathalie: “Dat moedermelk voor elke baby uniek is, is een publiek bewaard geheim. Zo is het geweten dat moedermelk voor premature baby’s een andere samenstelling heeft, dan melk voor voldragen baby’s. Bij melk voor prematuur geboren baby’s zijn er meestal meer eiwitten, meer vetten en langere suikerketens aanwezig. Die zorgen er namelijk voor dat je baby extra aansterkt en dat z’n hersenen zich extra ontwikkelen. Dat laatste is nodig omdat de hersenen van je baby zich x aantal weken minder lang in je buik hebben kunnen ontwikkelen.
Wat minder geweten is, is dat ook de moedermelk van jongens en meisjes een licht andere samenstelling heeft. Zo bevat de melk van een jongensmama meer eiwitten voor de spierontwikkeling en die van een meisjesmama iets meer lange suikerketens, die de hersenontwikkeling extra ondersteunen. Je zou dus kunnen zeggen dat meisjes van aan de borst al voorbestemd zijn om slimmer te worden dan jongens (lacht).”
5. Niet genoeg moedermelk? Dan kun je ook voor donormelk kiezen
Nathalie: “Merk je als mama op een gegeven moment dat je te weinig melk aanmaakt om je kind volledig te voeden? Dan heb je twee opties. Of je vult het tekort aan met kunstvoeding of je kiest ervoor tijdelijk terug te vallen op donormelk van een andere mama. Dat laatste is in België misschien nog iets moeilijker dan in sommige andere landen omdat er geen wettelijke regeling rond bestaat, maar het kan wel degelijk. In ons land zijn er een drietal intensieve neonatale units die op basis van moedermelk medicatie voorzien voor prematuur geboren baby’s die wat extra voedingsstoffen kunnen gebruiken.
Daarnaast zijn er heel wat moedermelknetwerken waar je als mama terechtkunt. Meestal werken die als volgt: je sluit je als borstvoedende mama aan bij zo’n groep en geeft aan of je melk wil doneren of je zelf melk nodig hebt voor je baby, omdat jij er tekort hebt. Omdat er met borstvoeding ook bepaalde infectieziektes meegegeven kunnen worden, wordt aan nieuwe mama’s meestal eerst gevraagd om een bloedtest af te nemen. Die wordt dan betaald door de mama die graag moedermelk van de nieuwe mama zou aannemen. Voor de rest kan er voor de melk trouwens geen geld gevraagd worden: de moedermelkgroepen draaien volledig op vrijwillige donaties.”
6. Moedermelk levert à la carte wat jouw baby nodig heeft
Nathalie: “Dat moedermelk goed is voor de immunisatie van je baby, weten de meeste mama’s wel. Dat je melk zich ook echt á la carte aanpast aan wat het immuunsysteem van je baby nodig heeft, misschien nog niet. Dat gebeurt via een soort backwash-systeem tussen het speeksel van je baby, terwijl die aan de borst drinkt, en je tepel. Je eigen immuunsysteem pikt op welke bacteriën of virussen er in het speeksel van je baby zitten, en past z’n samenstelling daar tegen de volgende voeding perfect op aan.
Dat systeem werkt trouwens niet alleen via het speeksel dat de tepel raakt, maar ook op andere manieren: ook mama’s die veel huid-op-huid doen met hun baby of die veel kusjes en knuffels geven, zullen hun eigen immuunsysteem snel duidelijk maken welke stoffen hun kind nodig heeft. Daarom is ook veel knuffelen met broers en zusjes van je baby niet slecht: ook zij hebben immers weer indringers in hun systeem zitten. Die pik je als mama op, waardoor je immuunsysteem zich ertegen zal verzetten en ook je baby een dosis tegen die virussen en bacteriën meekrijgt.”
7. Moedermelk is antibacterieel: het eet de bacteriën letterlijk op
Nathalie: “Tot slot is moedermelk ook een prima antibacterieel middel. De melk bevat immers fagocyten, speciale witte bloedcellen die ziekteverwekkers en geïnfecteerde lichaamscellen vernietigen. Op die manier eet moedermelk de bacteriën letterlijk op. Daarom raden we mama’s vaak ook aan om als hun kind een oor- of ooginfectie heeft, er gewoon al eens een beetje moedermelk in te doen. Dat zou al kunnen helpen.”
Meer lezen over borstvoeding of flesjesvoeding:
- VIDEO: voor het eerst borstvoeding geven? Zo leg je je baby aan
- De meest comfortabele posities om borstvoeding in te geven
- Borstvoedingspauze op het werk: dit zegt de wet
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!