Met eten spelen, mag ik dat toelaten?
Met eten spelen, elk kind doet het weleens. Mama Nina is echter ongerust. Mag je dit wel toelaten. “Het heeft zeker voordelen”, zegt voedingsexperte Karolien. “Maar denk ook aan jouw grenzen”.
Mama Nina: “Mijn kind heeft een eigen willetje en speelt de hele tijd met zijn eten. Mag ik dat toelaten of niet?”
“Eet dat nu toch gewoon op!”. Ik vermoed dat geen enkele ouder zichzelf nog nooit op deze uitspraak betrapte. Met eten spelen, het lijkt voor veel kinderen de favoriete bezigheid tijdens de maaltijd. Maar hoe komt het dat kinderen met hun eten gaan spelen en mag je dit zomaar toelaten als ouder? Ik schep graag meer duidelijkheid!
Waarom speelt mijn kind met eten?
Met eten spelen kan verschillende redenen hebben. Voor de meeste kinderen is het een manier om eten te ontdekken en te onderzoeken. Door het eten vast te nemen in de handen voelen ze welke temperatuur en textuur het eten heeft. Is het niet te koud of net te heet om in de mond te stoppen? Is het iets glibberigs, draderigs of net iets hard dat op het bord ligt? Op die manier kan een kind beter inschatten wat het in zijn of haar mond krijgt, dat voel je namelijk niet als je het op een vork of lepel schept.
Een andere reden waarom kinderen soms met hun eten gaan spelen is uit verveling of om duidelijk te maken dat ze voldaan zijn. Vooral jongere kinderen beginnen hun eten als speelgoed te gebruiken als zij vinden dat ze klaar zijn.
Met eten spelen, mag ik dat toelaten als ouder?
Je mag je kind zeker toelaten om te spelen met eten. Zeker bij kinderen met moeilijk eetgedrag is spelen met eten een goede manier om kennis te maken met nieuwe voedingsmiddelen of eten dat ze weigeren op te eten. Leren proeven is een heel proces, je kind op ontdekking laten gaan met alle zintuigen is dan een goede eerste stap. Laat je kind maar volop voelen en ruiken. Het effectief in de mond stoppen van een voedingsmiddel is pas een verdere stap in het proefproces. Hoe meer je kind blootgesteld wordt aan (nieuwe) voedingsmiddelen, hoe groter de bereidheid wordt om uiteindelijk effectief tot proeven over te gaan.
Leren proeven is een heel proces, je kind op ontdekking laten gaan met alle zintuigen is dan een goede eerste stap. Laat je kind maar volop voelen en ruiken
Merk je dat je kindje vooral met eten begint te spelen eens de maaltijd wat langer begint te duren of als het genoeg heeft? Dan kun je hier duidelijke afspraken rond maken en bespreken dat het bordje weggenomen wordt eens je kindje voldaan is.
Hou ook zeker rekening met je eigen grenzen in het al dan niet toelaten van spelen met eten
Hou ook zeker rekening met je eigen grenzen in het al dan niet toelaten van spelen met eten. Merk je dat het je kwaad maakt of dat je je eraan ergert dat je kind met eten speelt? Ga dan ook eens bij jezelf op zoek naar de reden waarom dat zo is en stel op basis daarvan je grenzen op. Benoem het ook duidelijk voor je kind en zeg bijvoorbeeld “ik wil graag dat je stopt met hiermee te spelen, want zo kan niemand anders dit nog opeten en verspillen we eten”.
Alternatieven bieden
Sommige kinderen hebben een grote nood aan zintuiglijke prikkels en vinden het daarom heel fijn om met hun handen te eten. Als volwassene eten we ten slotte ook nog veel maaltijden met onze handen, denk maar aan frietjes en pizza. Je kunt je kind hierin op verschillende manieren tegemoetkomen:
- Bied extra sensorisch speelgoed aan zoals kinetisch zand, pop-it’s, fidget toys, gekleurde rijst, waterparels, boetseerklei, etc. Zo kan je kind hier alvast volop in kneden, duwen of mee rollen.
- Ga samen creatief aan de slag met eten: maak samen een fruitbrochette, steek vormpjes uit boterhammen, beleg een pizza op een leuke manier of versier koekjes. Of hou het eenvoudig en laat je kind gewoon meehelpen tijdens het koken! Zo is het ook al volop met de handen bezig en kan het alvast alle ingrediënten van het gerecht ontdekken en leren kennen.
- Speel een proefspel: er zijn verschillende proefspelletjes in de winkel te koop, waar kinderen spelenderwijs met eten leren omgaan en nieuwe voedingsmiddelen of combinaties leren proeven. Tijdens zo een spel zijn er geen grenzen: chips met choco of lekker veel honing op een olijf? Laat maar komen! Ik durf wedden dat de speelvogels hun hartje helemaal kunnen ophalen!
Je kind kan dus heel wat bijleren van spelen met eten, dus laat het gerust maar doen (binnen je eigen grenzen). Het belangrijkste van een maaltijd met de kinderen blijft de rustige en gezellige sfeer aan tafel, en dat bekom je het best met goede afspraken en ontspannen ouders!
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!