Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Neuspeuteren: zo leer je het je kind af
Neuspeuteren: veel ouders zouden liever niet hebben dat hun kind het doet, maar ’t is nu eenmaal iets waar je je kleintje vroeg of laat op betrapt. Wil je ’t hem afleren? Dan hebben wij een aantal tips.
Ontdek de oorzaak
Veel kinderen peuteren in hun neus uit verveling, maar als ze het echt heel vaak doen, kan neuspeuteren erop wijzen dat ze een allergie hebben. In dat geval kriebelt hun neus niet alleen, maar zit er vaak ook extra slijm in de neusholtes (dat natuurlijk irriteert). En dan probeert je kleintje alleen maar z’n neus vrij te maken.
Zit je uk dus heel de tijd met z’n vingertje in z’n neus? Dan is het misschien toch een goed idee om even naar de dokter te gaan om een allergietest te laten doen. Zorg er bovendien voor dat hij voldoende drinkt. Zo blijven de slijmpjes vloeibaar en vormen ze minder snel hard snot dat de neus prikkelt.
Neuspeuteren tegengaan: zo pak je ’t aan
Gaat het niet om een allergie? Dan is de oorzaak vast een pak simpeler: zoals gezegd peuteren heel wat peuters en kleuters in hun neus omdat ze zich vervelen. In dat geval kun je de volgende trucjes proberen:
- Zorg ervoor dat je kind iets anders om handen heeft.
Laat ‘m kleuren, een puzzel maken of probeer een fidget toy waarmee hij z’n handjes kan bezighouden. Hier vind je er alvast heel wat. - Leer je kleintje dat hij altijd zijn handen moet wassen na het neuspeuteren.
Dat is niet enkel hygiënisch, maar ook nog eens erg slim. De meeste kinderen zullen het al gauw heel vervelend vinden om heel de tijd naar de wastafel te moeten lopen. - Onderzoek of er tóch geen achterliggende reden is.
Blijft je kind ondanks verschillende pogingen toch neuspeuteren? Probeer dan te achterhalen of hij misschien stress heeft. Klapt hij dicht? Dan kan een afspraak met een kinderpsycholoog aangewezen zijn.
Geen succes?
Soms is er geen medische of psychologische oorzaak voor het neuspeuteren en kun je het je kind toch niet afleren. Da’s misschien niet heel smakelijk, maar geloof ons: het gaat écht wel over. Leer je uk ondertussen dat hij het wél altijd met een zakdoekje moet doen en dat hij het moet vermijden op openbare plaatsen.
Meer handige raad:
- Een doorlekkende luier ’s nachts? Enkele tips!
- Voetreflexologie: een hulpmiddel tegen krampjes en constipatie bij je baby
- Je peuter troosten: 8 tips tegen pijntjes en traantjes