Wagenziekte: deze eenvoudige tips kunnen helpen
Wagenziekte of reisziekte: zo vervelend! Zeker voor kleine kinderen of wanneer je in verwachting bent. Een reispilletje is snel ingenomen, maar veel van die pilletjes zijn niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Wat kun je dan wel doen?
Oorzaken van wagenziekte
Wagenziekte ontstaat wanneer de hersenen tegenstrijdige signalen ontvangen van de ogen, het evenwichtsorgaan in het binnenoor, en de sensorische receptoren in de huid en spieren. Bij kinderen kan dit gebeuren wanneer ze bijvoorbeeld lezen, een film kijken of op een andere manier gefocust zijn op een statisch object terwijl het voertuig in beweging is.
De belangrijkste oorzaken van wagenziekte zijn:
- Sensorische conflicten: De ogen zien een stilstaand object (bijvoorbeeld een boek), terwijl het evenwichtsorgaan beweging waarneemt.
- Genetische factoren: Wagenziekte kan erfelijk zijn. Als ouders last hebben van bewegingsziekte, is de kans groter dat hun kinderen dit ook ervaren.
- Leeftijd: Kinderen tussen de 2 en 12 jaar zijn gevoeliger voor wagenziekte omdat hun evenwichtsorgaan nog in ontwikkeling is.
Symptomen van wagenziekte
De symptomen van wagenziekte kunnen variëren in ernst en omvatten:
- misselijkheid
- braken
- koude rillingen
- zweten
- beekheid
- vermoeidheid
- duizeligheid
- hoofdpijn
Kinderen kunnen deze symptomen plotseling ervaren, wat het moeilijk maakt om voor te bereiden of te anticiperen op een episode van wagenziekte.
Wagenziekte: 9x tips
1. Eet voor je vertrekt
Eet een lichte maaltijd en drink voldoende water, maar vermijd wel zoet, zuur, vet en koolzuurhoudende drankjes. Denk eerder aan fruit, een wortel, een stuk komkommer of droge toastjes.
2. Kijk naar buiten
Als je vooraan kunt gaan zitten is dat de beste plek. Anders is het midden van de achterbank een goede keuze. Zorg dat je kindje hoog genoeg zit, zodat het de weg mee kan volgen.
3. Rij rustig
Probeer een constante snelheid aan te houden, trek niet te hard op, rem niet te bruusk en neem je bochten niet te scherp.
4. Frisse lucht is een must
Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht in de auto. Warme, drukkende lucht maakt reisziekte meestal alleen maar erger.
5. Neem voldoende pauze
Even uit de auto en de benen strekken doet zeker deugd. Het is ook meteen een prima gelegenheid om een gezonde snack te eten.
6. Laat je afleiden
Een tip die misschien niet supergoed voor jou werkt, maar kleine kinderen kun je vaak afleiden met een grappig verhaal of een spelletje. Laat ze wel naar buiten kijken: je concentreren op iets ín de wagen, kan je namelijk nog misselijker maken.
7. Probeer een dutje te doen
Deze tip doet wonderen voor veel mensen: slapen in de wagen! Het is misschien geen slecht idee om te vertrekken op het tijdstip dat je kleintje meestal aan z’n dutje begint. En waarschijnlijk heb jij als zwangere vrouw helemaal geen probleem met een extra siësta. 😉
8. Raadpleeg je apotheker of huisarts
Wil je op zeker spelen? Dan kun je misschien toch medicatie nemen. Let wel op: de meeste medicatie is niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Informeer altijd eerst bij je apotheker of huisarts wat kan.
Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld speciale armbandjes die wagenziekte zouden verminderen doordat ze een bepaald drukpunt op je pols stimuleren.
9. Eet iets kleins
Toch misselijk? Weet dat iets eten kan helpen. Doordat je maag het voedsel moet verteren, vermindert het gevoel van misselijkheid.
Bron: VAB
Zeker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!