Voedingssupplement: vitamines en mineralen voor aanstaande mama’s

voedingssupplementen zwangerschap
©GettyImages
Voor en tijdens je zwangerschap is het aangeraden om extra vitaminen en mineralen in te nemen. Maar welke voedingssupplementen heb je echt nodig? En is een voedingssupplement voordelig voor je baby?

Gedurende je zwangerschap zijn de behoeften van sommige voedingsstoffen zo verhoogd dat een voedingssupplement noodzakelijk is.

Voedingssupplement: welke moet je slikken voor en/of tijdens zwangerschap?

Foliumzuur

Wil je zwanger worden? Begin dan meteen met een kuur van foliumzuur. Ideaal is het om reeds drie maanden voor de bevruchting een voedingssupplement van 0,4 mg per dag te nemen en dit door te nemen gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap. Foliumzuur is zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek

IJzer

Voor zwangere vrouwen is ijzer ongetwijfeld het belangrijkste mineraal. Als je zwanger bent, gaat een groot deel van je ijzerreserves immers naar de baby en bloedarmoede bij toekomstige mama’s is dan ook geen zeldzaamheid. In het ergste geval kan tegen het einde van de zwangerschap een gebrek aan ijzer een bloeding veroorzaken of het kan problemen geven bij de bevalling zelf. Het is dus belangrijk het ijzerpeil in het oog te houden. Naast het toedienen van extra ijzer, kan je uiteraard ook rekening houden met wat je eet: spinazie, boontjes, graanproducten, gedroogde vruchten en eieren zijn slechts enkel van de voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten.

Omega-3 vetzuren

Omega 3-vetzuren hebben een positieve invloed op ontstekingsreacties, hart- en vaatziekten en suikerziekte. Ze zouden ook vroeggeboorten kunnen voorkomen. Een gemiddelde inname van 200 mg DHA/dag is aangeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Als je één tot twee keer vis per week eet raak je ook aan deze hoeveelheid. Wissel vette vissoorten af met magere vissoorten.

Mineralen

Je herinnert je nog ongetwijfeld het gezegde “kalk is goed voor de beenderen”. Net daarom is het belangrijk om tijdens je zwangerschap te zorgen voor voldoende melkproducten die veel kalk of calcium bevatten. Naast een belangrijke rol in de ontwikkeling van het beendergestel van het kind, speelt kalk trouwens ook een rol in het evenwicht van de moeder!

Twee andere mineralen die ondermeer van belang zijn in de vorming van de foetus zijn magnesium (bloed) en zink (groei).

Vitamines bij de vleet

Naast foliumzuur of vitamine B11 vind je hier de andere vitamines die van belang zijn tijdens je zwangerschap en dus vaak in een speciaal voedingssupplement voor aanstaande mama’s zitten.

  • Vitamine D is belangrijk voor het opnemen van calcium. Omdat de zon dan weer een rol speelt bij de aanmaak van deze vitamine, is het vooral in de winter belangrijk hier voor aanvulling van de voeding te zorgen, temeer daar de natuurlijke voorziening door zon en voeding niet voldoende is. Ook aan mama’s die borstvoeding geven wordt deze vitamine D bijgegeven.
  • Vitamine C: in onze streken wellicht de bekendste vitamine. U kent hem wel: sinaasappelen, citroenen en kiwi’s zitten er vol mee. Vitamine C is de vitamine die je beschermt tegen ziekte en de opname van ijzer bevordert. Opgepast: als je je vitamine C vooral uit groenten als kool wil halen, mag je ze niet te lang koken.
  • Vitamine A komt voor in boter, melk en lever. Deze vitamine is ondermeer van belang voor de groei, het zicht en de weerbaarheid. Een teveel kan evenwel schadelijk zijn voor de foetus. Gezien in onze contreien meestal voldoende vitamine A in onze voedingsgewoonten zit, wordt dan ook afgeraden lever te eten tijdens de zwangerschap.
  • Vitamine K: van belang voor het stollen van het bloed. Deze vitamine wordt in het begin toegediend omdat pasgeborenen nog niet in staat zijn deze vitamines zelf aan te maken. In flessenmelk is hij standaard aanwezig.

Raadpleeg je arts om te weten welke voedingssupplementen voor jou zijn aangewezen !

Bron: uzleuven.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!