Wat als je je duizelig voelt tijdens de zwangerschap?
Ben je zwanger en voel je je soms duizelig of licht in je hoofd? Wij maakten een lijst van de oorzaken én vertellen wat je kunt doen om je beter te voelen.
Duizelig? Dit zijn de mogelijke oorzaken
Duizeligheid is een vaak voorkomend zwangerschapskwaaltje dat meestal opduikt tijdens het tweede trimester (maar ’t kan ook vroeger). Er zijn verschillende oorzaken:
Te lage bloeddruk
Een lage bloeddruk of hypotensie heeft tijdens de zwangerschap door 2 oorzaken:
- Je baarmoeder vergroot, waardoor ze op de holle ader drukt als je op je rug ligt.
- De tweede boosdoener? Snel rechtstaan vanuit een liggende of hurkende positie. Door de zwaartekracht stroomt je bloed daarbij snel weg uit de hersenen.
Dit doe je eraan:
- Probeer op je linkerzij te slapen. Zo verlicht je de druk op de holle ader.
- Vermijd sauna’s (dat is sowieso aangeraden tijdens je zwangerschap) en andere erg warme omgevingen. Die doen de bloedvaten uitzetten, wat een ‘bloeddrukval’ kan veroorzaken.
- Sta rustig recht: leg eerst je handen op je knieën en ‘duw’ jezelf voorzichtig overeind.
Te weinig suiker
Een zwangerschap beïnvloedt ook je bloedsuikerspiegel: want de zwangerschapshormonen hebben ook een impact op de werking van insuline, een stof die ervoor zorgt dat suikers goed opgenomen worden door onze cellen. Wanneer de bloedsuikerspiegel abnormaal hoge waarden vertoont, kun je spreken van zwangerschapsdiabetes. Het is vooral een laag suikergehalte dat je kan doen duizelen of flauwvallen. Daarom onderzoekt de arts ook regelmatig je bloed en het suikergehalte.
Dit doe je eraan:
- Eet evenwichtig en regelmatig: beter 5 kleine maaltijden dan 3 grote.
- Voel je je flauw? Drink een klein glaasje (mik op 150 ml) frisdrank (geen light!).
- Neem altijd een pakje druivensuiker mee in je handtas.
- Voel je je beter, maar moet je nog enkele uren wachten tot je opnieuw een volwaardige maaltijd kunt eten? Eet dan nog een stuk fruit, yoghurt of een (volkoren) boterham: de traagwerkende suikers houden je overeind tot de volgende keer dat je aan tafel gaat.
Bloedarmoede
Duizelig zijn, flauwvallen of snel vermoeid geraken zijn symptomen die soms gelinkt kunnen worden aan bloedarmoede. Als je er vaak last van hebt, laat je dat maar beter weten aan je gynaecoloog of huisarts zodat hij de nodige onderzoeken kan doen. Meestal heeft bloedarmoede een relatief onschuldige oorzaak, zoals een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Want tijdens de zwangerschap maakt je baby gretig aanspraak op de ijzerreserves in je lichaam. Als die reserves op zich al niet groot zijn, kan je zwangerschap de doorslag geven.
Dit doe je eraan:
- Vergeet je foliumzuur niet in te nemen. Bovendien verkleint ’t de kans op geboorteafwijkingen, dus ook voor je ongeboren kindje is dat belangrijk.
- Overleg met je arts of je extra vitamine B12 (of een vitamine B-complex) moet innemen.
- Eet voldoende ijzerrijk voedsel (maar overdrijf niet en raadpleeg eerst je dokter). Enkele voorbeelden zijn zilvervliesrijst, boontjes, broccoli, noten en vleeswaren.
- Helpen de bovenstaande remedies niet (voldoende)? Dan kan je verloskundige je een ijzerkuur in tablet- of drankvorm voorschrijven.
ERFELIJKHEID BIJ BLOEDARMOEDE
Bloedarmoede kan ook een genetische oorzaak hebben, bijvoorbeeld:
- Sikkelcelanemie is genetisch overdraagbaar. Het treft vooral Afrikaanse en mediterrane vrouwen. De ziekte zorgt ervoor dat de rode bloedcellen van vorm veranderen en niet meer in staat zijn om optimaal zuurstof te vervoeren. Dat is pijnlijk en kan voor infecties en andere problemen tijdens de zwangerschap zorgen.
- Daarnaast is er nog thalassemie. Het is een erfelijke vorm van anemie die vooral bij mediterrane vrouwen voorkomt. Hierbij maakt het lichaam niet genoeg én afwijkende hemoglobine aan.
Dit doe je eraan:
Als je weet dat iemand in je familie drager is van bovenstaande genen, is een uitgebreid bloedonderzoek voor je zwanger bent of bij het begin van de zwangerschap de boodschap.
Meer over zwangerschapskwaaltjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!