© Getty Images

Vervelend: een droge mond tijdens je zwangerschap

De meeste zwangerschappen komen met een aantal kwaaltjes. Misselijkheid, gezwollen voeten en slapeloze nachten zijn bij de meeste vrouwen bekend, maar wist je dat je ook meer kans hebt op een droge mond tijdens je zwangerschap? Perfect onschuldig, maar wel vervelend.

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, maar tijdens je zwangerschap is de kans nog groter. Je kunt ook te maken krijgen met een pijnlijke keel, problemen met slikken en heesheid. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk.

Om te beginnen heeft je baby veel vocht nodig om te kunnen groeien en het kan zijn dat je lichaam hierdoor minder speeksel aanmaakt. Ook door hormonale veranderingen of omdat je veel moet overgeven als gevolg van zwangerschapsmisselijkheid kun je last krijgen van een droge mond.

Heb je tijdens je zwangerschap bovendien last van snurken of slaapapneu, dan slaap je vast met je mond open, met opnieuw een droge mond tot gevolg. Tenslotte kunnen ook bepaalde medicijnen een invloed hebben op de werking van je speekselklieren.

Wat zijn de gevolgen van een droge mond?

In de meeste gevallen is het onschuldig, maar in bepaalde gevallen kan te weinig speekselproductie leiden tot een slechte adem of een vieze smaak in je mond. Ook kan het gebitsproblemen tot gevolg hebben omdat het speeksel antibacteriële eigenschappen heeft en je tanden beschermt. Een goede mondhygiëne is dus extra belangrijk!

Heb je echter extreem veel last van een droge mond en bovendien vaak dorst? Dan neem je best contact op met je huisarts of gynaecoloog. Dit kan namelijk het gevolg zijn van zwangerschapsdiabetes.

Wat kun je doen tegen een droge mond?

  • Veel water drinken, uiteraard. Dit doe je best in kleine hoeveelheden. Het is handig om steeds een drinkfles met water bij je te hebben.
  • Eet gezond met veel groenten en fruit. Deze bevatten doorgaans veel vocht
  • Kauw regelmatig op kauwgum, liefst een suikervrije variant met xylitol
  • Laat koffie en thee (met cafeïne) achterwege
  • Vermijd suiker- of koolzuurhoudende dranken
  • Gebruik je mondwater, kies dan een variant zonder alcohol

Bronnen: oralb.nl, oudersvannu.nl, 24baby.nl

Meer tips voor als je zwanger bent:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content