Wat is een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap?
Dat je enkele extra kilootjes zult meedragen tijdens je zwangerschap is onvermijdelijk. Maar waarom komt die collega amper 6 kilo bij, terwijl er bij jou de kilo’s aanvliegen? En wat is nu een normale gewichtstoename?
Hoeveel je gezond kunt aankomen tijdens je zwangerschap hangt af van je gewicht voor je zwanger werd. Als je voor je zwangerschap een laag gewicht had, is het gezond om wat extra aan te komen. Als je al wat zwaarder was, is het eigenlijk beter om niet te veel aan te komen.
Een goede gewichtstoename
Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Hier is het advies om tijdens je zwangerschap 11,5 tot 16 kg aan te komen. Wanneer je een laag BMI hebt, is het gezond om maximaal 18 kg aan te komen. Heb je overgewicht? Dan kun je best niet meer dan 11,5 kg aankomen. Bij een BMI van boven de 30 is dat 5 tot 9 kg.
Heb je overgewicht en wil je graag zwanger worden? Onze diëtiste geeft tips!
Vrouwen met overgewicht hebben vaker problemen met zwanger worden. Je gewicht speelt namelijk een belangrijke rol bij je vruchtbaarheid: weeg je te veel, dan kun je te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen. Diëtiste Wendy De Munter geeft tips.
Gewichtstoename na de bevalling: welke thuisoefeningen kun je doen?
Libelle Mama-lezeres Christine kampt sinds de geboorte van haar dochtertje (nu 2,5) met overgewicht. Ze heeft ook een hernia en zwakkere knieën door operaties. Als alleenstaande mama die fulltime werkt is naar de fitness gaan geen optie. Daarom haar vraag aan bewegingsexpert Lien.
Ontdek hier het antwoord van Lien!
Bronnen: margriet.nl en 24baby.nl
Zeker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!