Haptonomie tijdens de zwangerschap: maak contact met je baby
Toekomstige mama’s en papa’s bereiden zich graag actief voor op de komst van hun kindje. Daar spelen heel wat organisaties graag op in door interessante lessen en workshops te organiseren. Ook haptonomie tijdens de zwangerschap wint steeds meer aan populariteit. Ken jij het al?
Wat betekent haptonomie tijdens de zwangerschap?
Haptonomie tijdens de zwangerschap is een manier om contact te leggen met je ongeboren baby door middel van bewegingsoefeningen en aanrakingen. Dé ideale manier dus om nu al een band op te bouwen met je kleine spruit.
Daarnaast leer je hoe je je goed kunt ontspannen, welke houdingen je best aanneemt tijdens de zwangerschap en hoe je best omgaat met pijn tijdens de bevalling. Ook je partner komt er te weten hoe hij of zij jou zo goed mogelijk kan bijstaan.
Een haptonoom in je buurt vind je hier.
Voel met je handen
In contact staan met de baby in je buik is een grote stap naar een veilige hechting, dus is het zeker aangewezen om ook thuis zélf al contact te proberen te maken met je kind. Zodra je hem of haar voelt bewegen in je buik, kun je contact maken. In de eerste 12 weken zit je baarmoeder nog achter het schaambeen waardoor het nog niet mogelijk is, maar daarna lukt het zeker wel. Meestal wordt er gestart rond 18-20 weken zwangerschap.
Contact maken met je baby doe je door met je hand(en) je buik aan te raken. De manier van aanraken en de omstandigheden zijn belangrijk. Een paar tips:
- Wees geduldig, ga rustig liggen en ontspan je.
- Moeite met ontspannen? Laat je partner je een buikmassage geven (door zachtjes met wat massageolie heen en weer over je buik te wrijven). Hoe soepeler je buik is, hoe meer beweegruimte je baby heeft en hoe makkelijker hij je aanrakingen voelt. Probeer er zo vaak mogelijk een moment met jullie drietjes van te maken.
- Zijn er nog andere kinderen in huis? Dan mag je ook hen gerust betrekken bij het hele gebeuren, maar vertel hen wel dat ze heel voorzichtig moeten zijn.
Praat met je baby
Als je goed met je hand tast, kun je voelen waar je baby in je buik ligt. Als je baby wakker is, kun je eventueel al een reactie voelen. Dat kan een schopje zijn of je baby die zich tegen je hand aan vlijt. Maar vanaf ongeveer vijf maanden zwangerschap kun je ook al tegen je kind praten. Praat met een rustige stem of laat je partner wat fluisteren tegen je buik. Zijn jullie een muzikale familie? Zet dan gerust ook je favoriete liedje op!
Let wel:
Niet alles is even prettig voor je kind. Heel directe aanrakingen en porrende vingers zijn bijvoorbeeld onaangenaam. Voel daarom altijd eerst voorzichtig met je handpalm. Heb je het gevoel dat je echt contact maakt? Dan kun je eventueel wel zachtjes met je vingers op je buik spelen.
Rol van de partner
De partner (vader of meemoeder) heeft ook een actieve rol! Hij representeert voor het kind de wereld buiten jouw buik. Via het affectieve contact kan hij al voor de geboorte een gevoelsmatige band opbouwen met jullie kindje. Hij leert onder andere hoe hij jou kan ondersteunen zowel tijdens de zwangerschap, de geboorte als nadien. De betrokkenheid van de partner zorgt voor een bevestiging van de vaderrol.
Impact op het kind
Doorheen de sessies leren jullie als ouders ‘bevestigend aanraken’, waarmee je je kindje al van bij het prille begin uitnodigt tot contact, zonder verwachtingen. Hierbij krijgt hij de ruimte en vrijheid om op dat contact te antwoorden. Daardoor ontwikkelt hij basisveiligheid en -vertrouwen en leg je de basis voor een goede hechting al tijdens je zwangerschap.
Geboorte
Je partner neemt een actieve rol op tijdens het volledige geboorteproces. Het is de bedoeling dat jullie als koppel je kindje ter wereld laten komen.
Ouderschap
Jullie als ouders leren zich afstemmen op elkaar en samen gevoel te krijgen voor je kleintje. Zo ontstaat er al voor de geboorte een wederkerige en affectieve band met elkaar en laat je hem voelen dat hij welkom is. Door bewust bezig te zijn met de prenatale sessies, groeien jullie als koppel toe naar de geboorte en zijn jullie al deels voorbereid op het ouderschap.
Postnataal
Na de geboorte leren jullie het opgebouwde contact verder te integreren in de omgang met je kindje. Jullie leren bijvoorbeeld basisbevestigend dragen. De begeleider zal ook luisteren naar de geboorte-ervaring en jullie steunen in het vinden van een nieuw ritme.
Bronnen: vhzb.nl & bachelorproef Birten Pots
Meer lezen :
- Zwanger? Dít moet je allemaal doen de komende 9 maanden
- Hypnobirthing: wat is het precies?
- 5x haalbare yoga voor hoogzwangere vrouwen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!