Listeria tijdens de zwangerschap: zo herken je het én kun je het voorkomen
Een zwangere vrouw is vatbaarder voor listeriose, een infectieziekte die wordt overgedragen via voeding. Wat is listeria? En hoe bescherm je je tegen de infectieziekte? Een woordje uitleg.
Wat is listeria?
Listeria is een darmbacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De bacterie wordt voornamelijk via voeding overgedragen. Voedingsmiddelen die de bacterie bevatten zijn bijvoorbeeld rauwe melk, kaas van rauwe melk, rauw of slecht doorbakken vlees, rauwe of slecht gewassen groenten, fijne vleeswaren (vooral paté en rillette) en soms ook vis.
Als je zwanger bent, heb je 20 keer meer kans om besmet te geraken dan andere volwassenen. Bovendien kan een zwangere vrouw die deze infectieziekte heeft opgelopen haar kind tijdens de zwangerschap of de bevalling besmetten via de placenta.
Hoe kun je het herkennen?
De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. Vaak manifesteert de ziekte zich als een griepachtige aandoening met volgende symptomen:
- koorts
- hoofdpijn
- futloosheid
- rugpijn
- verminderde eetlust
- misselijkheid
- diarree
- lage buikpijn
Wat zijn de gevolgen?
Een pasgeboren baby met listeriose kan een bloedvergiftiging oplopen, in combinatie met een hersenvliesontsteking, een leverbeschadiging of een longontsteking. Bij besmette kinderen schommelt het sterftecijfer tussen 30% en 40%. Gezien de gevolgen voor de foetus zeer ernstig zijn en er soms zelf een spontane abortus kan plaatsvinden, is preventie essentieel.
Hoe kun je listeriose voorkomen?
Enkele tips om tijdens de zwangerschap de infectie te vermijden:
- Eet geen rauwe en slecht gewassen groenten.
- Eet geen fijne vleeswaren, rauwe vis en producten in gelei (paté, ganzenlever).
- Zorg dat dierlijke producten (vlees en vis) goed doorbakken zijn. Rauw vlees en kip kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie. Vleeswaren zoals rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten zijn bewerkt, dus deze kun je zonder probleem eten.
- Bereid groenten en vlees apart en gebruik verschillend keukenmateriaal.
- Let op voor te lang bewaarde voedingsmiddelen uit de koelkast (bak ze indien nodig opnieuw).
- Vermijd rauwe melk en producten uit rauwe melk, zoals sommige zachte kazen (bv. mozzarella, brie, camembert). Geef de voorkeur aan harde kazen of smeltkazen. Melk die je in de supermarkt koopt, is altijd veilig.
- Maak de koelkast regelmatig schoon. In de koelkast kan de bacterie overleven, maar ontwikkelt hier wel langzamer. Bewaar producten die gekoeld bewaard moeten worden ook werkelijk in de koelkast. Eet deze producten zo snel mogelijk na aankoop op.
- Was regelmatig je handen. Zeker na contact met groenten, fruit en rauw vlees.
Bron: uzleuven.be – gezondheidenwetenschap.be
Ook de moeite om te lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!