Weeën: 10 dingen die je wilt weten

Door -
weeën
© Getty Images
Je weet dat weeën onlosmakelijk verbonden zijn aan je bevalling, maar hoe voelen ze eigenlijk aan? En doen ze écht zoveel pijn? Wij zetten enkele belangrijke weetjes op een rij.

Tien weetjes over weeën

 1. Er zijn drie soorten weeën:
  • Braxton-Hicksweeën (ook wel ‘harde buiken’ genoemd),
  • oefenweeën
  • en bevallingsweeën. Enkel bevallingsweeën kondigen je bevalling aan.
 2. Ook harde buiken en oefenweeën hebben een belangrijke functie: harde buiken helpen bij de ontwikkeling van de baarmoeder; oefenweeën doen je baby al een stukje indalen en maken de baarmoederwand en -mond soepeler.
 3. Twijfel je over de soort weeën? Ga dan gerust naar het ziekenhuis. Stress is sowieso niet goed voor jou en je kindje en de vroedvrouw en/of dokter kan je meestal perfect zeggen wat er aan de hand is.
 4. Het is mogelijk om te vroege weeën te kalmeren. Je gynaecoloog kan bijvoorbeeld platte rust of weeënremmers voorschrijven. Elk geval is anders: neem dus nooit een beslissing zonder de raad van een arts.
 5. Ontsluitingsweeën duren tussen één en anderhalve minuut en komen minstens elke 5 minuten regelmatig op. Herkenbaar? Dan contacteer je best je gynaecoloog.
 6. Een warm bad kan de pijn helpen verzachten. Let wel op: dit mag je enkel doen als je de slijmprop nog niet verloren hebt en je water dus nog niet gebroken is. Anders is er een te grote kans op infecties.
 7. Opgewekte weeën doen meer pijn. Spieren kunnen op een natuurlijke manier nooit 100% samentrekken. Wanneer men echter het hormoon prostaglandine (dat contracties opwekt) toedient, kunnen de spieren wél allemaal tegelijk helemaal samentrekken, en dat geeft dus een intensere pijn.
 8. De stress van de arbeid verhoogt de pijn. De baarmoeder scheidt natuurlijke pijnstillers of endorfine af. Maar stress kan zorgen voor het afscheiden van adrenaline die de kalmerende werking van de endorfines dan weer tegengaat. Probeer dus in de mate van het mogelijke rustig te blijven.
 9. Ook met een epidurale verdoving voel je weeën. Er wordt een verdoving toegediend wanneer je al 2 à 3 centimeters opening hebt, dit wil zeggen dat de arbeid al begonnen is en de weeën dus ook al.
 10. Na de bevalling heb je nog steeds weeën. Naweeën vinden een halfuur na de bevalling plaats en kunnen zo’n 15 dagen duren. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder weer op zijn plaats komt. Gewone pijnstillers kunnen de pijn meestal verhelpen.

Zoals altijd geldt: raadpleeg bij twijfel je vroedvrouw of arts. Alleen zij kunnen een correcte inschatting maken over jouw situatie en je het juiste advies geven.

Meer weetjes over weeën:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!