Bloedverlies tijdens de zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn
Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan erg beangstigend zijn, zeker als je voor de eerste keer in verwachting bent. Toch betekent het niet altijd dat er iets ergs aan de hand is.
De eerste 16 weken
Heb je een beetje bloedverlies tijdens de zwangerschap, maar geen buikpijn? Dat is alvast een goed teken. Bloedverlies tijdens de eerste 16 weken komt bij ongeveer 20% van de zwangerschappen voor, maar voor de meesten is het toch wat verontrustend. Hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken voor het bloedverlies.
Bloedverlies tijdens de zwangerschap: mogelijke oorzaken
Pseudo-menstruatie
Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat ze anders ongesteld zouden worden. Daarover hoef je je geen zorgen te maken.
Wondje aan de baarmoedermond
Tijdens de seks kan de penis tegen de baarmoedermond komen en er een wondje veroorzaken. Dat is absoluut onschadelijk en betekent niet dat je niet mag vrijen. Maar ook zonder aanwijsbare reden komt het voor dat de baarmoedermond spontaan gaat bloeden. Het bloed is helderrood en dun en er zijn geen buikkrampen. Geen reden tot paniek dus.
Innestelingsbloeding
Als het bevruchte eitje zich nestelt in de baarmoederwand kan dat vroeg in de zwangerschap weleens een beetje bloedverlies geven. Ook dat is onschuldig. Dat bloedverlies treedt heel vroeg in de zwangerschap op, vaak nog voordat je weer ongesteld had moeten worden of rond de periode dat je ongesteld moest worden. Het komt daardoor regelmatig voor dat vrouwen het verwarren met een normale menstruatie.
Bloedverlies van de rand van de placenta
De randen waar de placenta vastzit aan de baarmoederwand kunnen makkelijk wat bloedverlies geven. Als de baarmoeder gaat groeien, wordt de placenta mee omhoog ‘getrokken’. Dit kan wat spanning veroorzaken op de rand van de aanhechting en daardoor kunnen er vaatjes beschadigd worden en dat kan wat bloedverlies geven. Allemaal perfect normaal.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Bij ongeveer 1 procent van de zwangerschappen nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar daarbuiten, vaak in de eierstokken. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is bloedverlies meestal niet het eerst optredende symptoom, veel vaker is hevige buikpijn een reden om alles na te kijken.
Infecties
Infecties van de vagina, baarmoederhals of urinewegen kunnen soms bloedverlies veroorzaken. Deze infecties kunnen bacterieel of seksueel overdraagbaar zijn en vereisen medische behandeling.
Onbekende oorzaak van bloedverlies tijdens de zwangerschap
Heel vaak wordt er geen oorzaak gevonden. Hoewel dit voor jou misschien onbevredigend is, is het wel gunstiger als er niets bijzonders gezien wordt op de echo.
Nog enkele tips bij bloedverlies tijdens de zwangerschap:
- Controleer of het bloed uit de vagina komt en niet van aambeien.
- Ben je bijna uitgerekend? Rommelt het al wat en is het bloed slijmerig? Dat is waarschijnlijk de slijmprop. Je hoeft je geen zorgen te maken.
- Heeft de verloskundige je verteld dat de placenta laag ligt? Zo ja, dan kan dat heel makkelijk wat bloedverlies geven.
Als je toch ongerust bent, bel dan een verloskundige of arts. Hij of zij zal een aantal vragen stellen, zoals:
- Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?
- Was dit een normale menstruatie?
- Wanneer was je zwangerschapstest positief?
- Wanneer is het bloedverlies begonnen?
- Hoe verloopt het bloedverlies?
- Heb je andere klachten en dergelijke?
Houd deze gegevens bij de hand.
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!