Bewezen: baby’s worden graag in slaap gewiegd
Even wandelen met je baby’tje op je arm en nadien rusten in de zetel. Dé formule om je pasgeboren kindje in slaap te krijgen. Volgens de wetenschap is het namelijk bewezen: baby’s worden graag in slaap gewiegd.
Meest efficiënte manier
De meest efficiënte manier om je baby te laten slapen is volgens onderzoekers hem in slaap wiegen. Meer bepaald vijf minuten rondlopen met je kindje op de arm en vervolgens enkele minuten in de zetel zitten. Leg je de baby daarna in de wieg of het bedje, dan slaapt, volgens de onderzoekers, maar liefst 80 procent.
Wat leert het onderzoek ons?
Om de kindjes te laten slapen onderzochten ze vier verschillende technieken, die achter elkaar werden toegepast. Het ging om:
- rondlopen met je baby op de arm
- zitten met je baby op de arm
- je baby wiegen in de kinderwagen
- je baby onmiddellijk in bed leggen
De onderzoekers keken niet enkel naar hoe de baby reageerde, maar ook naar de hartslag van de kindjes. Wat bleek?
- de huilende baby’s werden rustiger als je ze op de arm droeg of wiegde in de kinderwagen
- was de baby al rustig, dan werd hij niet nog rustiger van rond te lopen of te wiegen
- legde je de baby in bed, dan viel hij ofwel dieper in slaap, of hij werd wakker
Baby worden graag in slaap gewiegd
Niets nieuws onder de zon, denk je? Klopt natuurlijk. Je baby wiegen is een natuurlijke reactie van elke ouder, zeker als je kindje huilt. Bovendien moeten we de resultaten ook met een korreltje zout nemen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een kleine groep baby’s tussen de nul en zeven maanden. Als de mama’s vijf minuten met hun baby op de arm liepen, sliepen er vijf van de elf. Gingen ze daarna nog vijf minuten zitten met hun baby op de arm, vielen er nog twee in slaap.
Wat bedoelen ze dan met blijven slapen als ze in het bedje gelegd werden? Ook daarover kun je bedenkingen hebben. In het onderzoek werd 40 seconden niet wakker zijn namelijk al als slapen gedefinieerd. Elke ouder weet dat dit niet betekent dat je kindje daadwerkelijk vertrokken is voor een of enkele uren.
Wat leren we er nu uit? Wat we al wisten en ook automatisch toepassen: als je kindje huilt en je wiegt het langzaam, dan valt het makkelijker in slaap. Maar een echte huilbaby of een kindje met slaapproblemen help je met dit eenvoudig trucje niet verder.
Slaapt je kindje moeilijk, neem dan zeker contact op met Kind & Gezin of een gespecialiseerde slaapcoach.
Bronnen: gezondheidenwetenschap.be, doktermedia.nl
Ontdek de slaaptips van onze expert:
- Slaaptips van de expert: “Als je kindje een ‘valse start’ maakt bij het inslapen”
- “Mijn baby van zes maand doet overdag enkel hazenslaapjes
- Slaaptips van de expert: “Mijn dochter wil ‘s nachts altijd bij ons zijn
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!