Is je baby vaak onrustig? Zo help je hem ontspannen
Baby’tjes kunnen weleens onrustig zijn en als ouder heb je er dan vaak het raden naar wat de oorzaak is. Medische factoren kunnen een rol spelen, maar heel vaak zijn kleine kindjes gewoon overprikkeld en lijkt het wel of ze zich niet kunnen ontspannen. We geven je een paar tips, want een ontspannen baby is een happy baby!
Zo help je je baby ontspannen
Voor alle ouders is het frustrerend om hun baby ongelukkig te zien. Het is immers niet altijd makkelijk om te ontcijferen wat je baby wil, omdat hij het nog niet kan verwoorden. Merk je dat je baby vaak gespannen is, heb je alle mogelijke medische oorzaken (krampjes, reflux, …) laten onderzoeken door een arts en vind je geen antwoorden? Dan kunnen deze tips misschien wel helpen om je baby te laten ontspannen:
1. Rust en regelmaat
Je baby is gelukkig en ontspannen als hij zich veilig en geborgen voelt. Daarom is rust en regelmaat essentieel. Dat betekent dat je de dagen voorspelbaar maakt. Je doet alles in een vaste volgorde en introduceert bepaalde rituelen.
Hoe doe je dat concreet?
- Een vast slaapritueel helpt je baby’s lichaam om zich voor te bereiden op het slapengaan. Een verhaaltje vertellen, even wat knuffelen, in bad gaan en dan een verse luier: door de vaste volgorde weet je kindje dat het bedtijd is.
- Rust betekent de hoeveelheid prikkels verminderen. Je baby zat 9 maanden in je buik, waar jouw lichaam alle geluiden filterde. Na zijn geboorte krijgt hij onophoudelijk nieuwe indrukken. Sommige baby’s houden van die stimulansen, andere niet. Laat niet al de lichten aan, zet de televisie uit, berg speelgoed dat geluid maakt op, …
- Als een baby huilt (vaak van vermoeidheid), proberen ouders (en grootouders) hem — met de beste bedoelingen — af te leiden en te entertainen. Geen goed idee, want daardoor gaat je baby over zijn vermoeidheidsgrens en kom je terecht in een negatieve onrustspiraal. Hem kalmeren en sussen is vaak een betere optie.
Extra tip: inbakeren voor het slapengaan kan ook helpen om je baby te laten ontspannen.
2. Baby’s ontspannen van inspanning
Het klinkt wat tegenstrijdig, maar toch is het heel logisch. Baby’s horen te bewegen, zo oefenen ze hun motoriek en stimuleren ze hun zelfvertrouwen. Maar ook bewogen worden, door mama en papa geknuffeld worden na een drukke dag in het kinderdagverblijf bijvoorbeeld, doet wonderen. Niet alleen jullie band wordt hechter, het ‘stressniveau’ daalt op die manier zienderogen. Lichamelijke inspanning zorgt dus voor emotionele ontspanning bij je kind.
3. Mmm, masseren
Een babymassage stimuleert het zenuwstelsel wat voor een kettingreactie in het lichaam zorgt: de hersenen produceren serotonine (het gelukshormoon) en verminderen cortisol (het stresshormoon). Met als resultaat dat het ritme van het hart en de ademhaling vertragen en je baby zich beter kan ontspannen. En het heeft nog veel meer voordelen.
4. Helemaal zen met baby-yoga
Op yoga staat geen leeftijd, dus je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.
De voordelen?
- Het is een heerlijk speelse manier om contact te maken met je baby.
- Je beweegt samen met je kindje in combinatie met spel, aanraking en ontspanning.
- Je baby leert om op een positieve manier om te gaan met prikkels en stress.
- Je baby geraakt minder snel gespannen en geïrriteerd dankzij yoga.
- Het draagt bij aan de ontwikkeling van spijsvertering, hersenen en zenuwstelsel.
- Yoga stimuleert de bloedsomloop, versterkt de spieren en maakt soepel.
Bronnen: Dreambaby, debabycoach.com, Kind & Gezin, yogaonline.nl, happywithyoga.com
Meer weten over je baby’s gezondheid?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!