6 dingen die ik niet meer deed bij mijn tweede kindje
Bij een eerste kindje wil je alles meteen goed doen, strikt volgens het boekje. Bij nummer twee neem je het een stuk minder nauw. Deed jij deze dingen ook niet meer bij je tweede kindje?
Tweede kindje? Niet meer dagelijks in bad
Bij je eerste kindje is een dagelijks badje vaak heilig, niet alleen om hygiënische redenen, maar ook als deel van de bedroutine. Een badje werkt rustgevend en na een tijdje weet je kindje dat het na het bad tijd is om te gaan slapen.
Dat heilige huisje blijft bij een tweede niet overeind. Ja, een routine voor het slapen gaan is een goed idee, maar intussen weet je dat een badje daar niet altijd bij moet. Bovendien is een dagelijks bad niet goed voor baby’s droge huidje.
Strikte voeding en slaapschema’s
Bij je eerste baby hield je je strak aan het voeding- en slaappatroon dat je in de vele baby- en opvoedingsboeken vond die je al las voor je zwanger was. Bovendien noteerde je vol overgave elk dutje en elke voeding in een mooi schriftje. Zo zou je zeker niets vergeten en kon je alle vragen van Kind & Gezin probleemloos beantwoorden. Ook de onthaalmoeder werd niet gespaard van deze taak.
En daar kwam baby nummer twee. Opeens had je handen tekort met een baby én een peuter in huis en pasten de dutjes van kind twee niet in het schema van kind één. Hup, de buggy of draagzak in, daar slapen ze ook heerlijk in. En de voedingen, die geef je gewoon als je baby van zich laat horen.
Schaamte bij voeden in het openbaar
Heeft baby nummer twee honger, dan geef je ‘m eten, eender wanneer en vooral ook eender waar. Terwijl je je bij je eerste kindje aan het strakke schema hield en er dus voor zorgde dat je je op een rustige plek bevond als je baby moest eten, gooi je bij kind nummer twee alle schaamte overboord en haal je de borst boven wanneer dat nodig is. Moeder natuur heeft dat zo voorzien, dus geen reden om je hiervoor te generen. Voelt het toch nog wat onwennig? Hier vind je alles wat je nodig hebt.
Alles steriliseren
Met een pasgeboren kindje in huis ging zowat alles de sterilisator in, en als de zwangerschapsdementie nog wat meespeelde soms wel twee keer. Tutjes, speentjes, flesjes, kolfmateriaal, steriliseren maar. En nadien met een speciaal tangetje op een droogrekje hangen, want je mag de pas gesteriliseerde spulletjes natuurlijk niet aanraken.
Het is pas bij een tweede kindje dat je gelooft dat je die flesjes écht niet elke keer moet steriliseren. Enkel voor het eerste gebruik, daarna is goed afwassen voldoende.
Elke mijlpaal bijhouden
Oei, hij kruipt nog niet, en volgens het boek – ja, een van die boeken die je al las voor je zwanger werd – zou hij dat echt al moeten kunnen. Zonder enige schaamte kruip je zelf op handen en knieën door het huis. Kinderen leren toch door dingen te imiteren?
Bij een tweede kind laat je de wijsheid van de boeken achterwege. Je hebt geleerd wat meer los te laten en je weet intussen dat elk kind zijn eigen tempo heeft. Het komt vast goed!
Alle tijd voor de baby
Bij je eerste kindje gaat letterlijk al je aandacht naar die kersverse baby, waardoor je jezelf en je partner onbewust uit het oog verliest. Me-time, het leek alsof je er geen nood aan. Je baby hoorde bij jou en die ging dus ook letterlijk overal mee naartoe. De gedachte alleen al dat je dat kleine hummeltje bij iemand anders zou moeten achterlaten… Gruwelijk!
Bij de komst van baby nummer twee weet je wel beter. Natuurlijk heeft dat kleine mensje, én zijn grote broer of zus, je onvoorwaardelijke liefde en aandacht nodig, maar af en toe moet je eerst aan jezelf denken. Bovendien kun je alleen maar een goede mama zijn als je zelf goed in je vel zit, toch?
Bron: todaysparent.com
Een tweede kindje?
- Zwanger van een tweede? Dit kan nog op je geboortelijstje
- 11x het verschil tussen de eerste en tweede zwangerschap
- Zó kom je te weten of jullie klaar zijn voor een tweede kind
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!