Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Zo bouwt je baby een goede weerstand op
Iedereen wordt weleens ziek, maar bij kleine kinderen lijkt het soms wel een non-stop fenomeen. Gelukkig zijn er een paar manieren om de weerstand van je baby te verhogen.
Ons afweersysteem
Ons immuunsysteem bestaat onder andere uit: de huid, de slijmvliezen in de luchtwegen en darmen, speeksel en maagzuur, witte bloedcellen én het lymfestelsel. Het is een systeem dat ons moet beschermen tegen ‘indringers’ (denk aan: bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en allergenen) van buitenaf.
Ons afweersysteem bestaat uit drie delen:
- De fysieke barrière: die is aangeboren, maar moet zich wel nog ontwikkelen. Ze moet ervoor zorgen dat ziekteverwekkers niet in ons lichaam binnendringen.
- Algemene (a-specifieke) afweer: onze witte bloedcellen die iedere schadelijke stof trachten te vernietigen.
- Specifieke afweer: deze gaat heel gericht ziektekiemen aanpakken en moet zich nog ontwikkelen.
Afweer bij baby’s
De placenta werkte tijdens de zwangerschap al als een doorgeefluik van afweerstoffen. Het gaat dan meer bepaald om antistoffen tegen ziekteverwekkers waarmee de mama al voor of tijdens de zwangerschap in aanraking gekomen is. Maar de voorraad aan afweerstoffen die de baby dan meekrijgt, is beperkt. Na de geboorte kunnen ze er zo’n drie maanden mee verder. Daarna moeten de baby’s zelf hun afweerstoffen gaan opbouwen en uitbreiden.
Een goede weerstand opbouwen
Een baby’tje moet na zijn geboorte weerstand gaan opbouwen tegen allerlei ziekteverwekkers. Dat kan hij enkel doen door in aanraking te komen met zulke ziekteveroorzakers. Z’n lijfje maakt op dat moment dan antistoffen en afweercellen aan tegen die specifieke indringer.
Nadien onthoudt het afweersysteem hoe het die ziekteverwekker moet aanpakken. Als diezelfde ziektekiemen dus later nog eens proberen binnendringen, herkent het systeem ze meteen en stuurt het er specifieke afweercellen op af. Hoe ouder het kind, hoe meer afweerstoffen het heeft opgebouwd.
Waarom kunnen we dan verschillende keren verkouden raken?
Heb je je weleens afgevraagd waarom we in ons leven maar eenmaal de pokken krijgen, maar wél verschillende keren flink verkouden kunnen zijn? Dat komt doordat er maar één waterpokkenvirus is, en er talloze verkoudheidsvirussen bestaan.
Tips om de weerstand te verhogen
- Wanneer baby’s borstvoeding drinken, krijgen ze via hun mama antistoffen binnen. Die zijn een grote hulp voor het nog prille immuunsysteem.
- Een luchtje scheppen is dé ideale manier om met zowel goede als slechte stoffen in contact te komen. Ook bewegen is prima voor de weerstand. Nog een pluspunt: de zon is de belangrijkste bron van vitamine D.
- De vitaminen die je kind uit groenten en fruit haalt, helpen hem zijn weerstand goed op peil te houden. Inspiratie nodig voor fruit- en groentepap? Bekijk dan dit artikel eens.
- Ook een goede nachtrust is cruciaal! Hier lees je meer over de slaapbehoefte van je baby.
- Wees niet overbeschermend en laat je kind dingen in z’n mond stoppen, met andere kinderen spelen en dieren aaien. Je kind afschermen van vuil is geen goed idee!
- Hoewel we voorstander zijn van het contact met slechte en goede stoffen, is een goede handhygiëne uitermate belangrijk om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen verspreiden. Tip: zorg voor leuke handzeep om handjes wassen aantrekkelijker te maken.
Is ziek zijn een teken van slechte weerstand?
Neen, integendeel, het betekent net dat de weerstand zich volop aan het ontwikkelen is. Maak je dus niet meteen zorgen. Wil je weten wanneer je toch het best naar de dokter gaat met je baby? Lees dit artikel dan.
Bronnen: oudersvannu.nl & nutriciababy.be
Meer over de gezondheid van jouw baby:
- Wanneer moet je met je baby naar de dokter?
- Hand-voet-mondziekte: alles wat je wil weten
- Zo kun je reflux herkennen bij een baby