Hoe blijf je als jonge ouder mentaal gezond? “Veertig uren werken, weinig slaap en je huishouden zelf doen is hoog gegrepen”
Heb je als jonge ouder af en toe het gevoel dat iedereen rondom je het zo netjes voor elkaar heeft? Terwijl jij vaker wel dan niet oververmoeid lijkt te verdrinken in de stroom van ongewassen rompertjes, onbeantwoorde werkmails en Whatsapp-berichtjes van vrienden die je ooit instant beantwoordde? Therapeute Vanessa Muyldermans deelt haar beste tips.
Mentale gezondheid van jonge ouders onder druk
Newsflash: je bent niet alleen. We vroegen aan therapeute Vanessa Muyldermans waarom jonge ouders vandaag meer lijken te ploeteren dan hun ouders en wat je kunt doen om goed voor jezelf, je kind en elkaar als koppel te blijven zorgen. Want die mentale gezondheid van jonge ouders staat inderdaad onder druk.
Luister naar je eigen gevoel: vele adviezen maken het niet gemakkelijker
“Jonge ouders willen vaak, met de beste bedoelingen van de wereld, alles perfect doen voor hun kind. De vele adviezen die bestaan over alle facetten van opvoeding, maken het niet makkelijker. Want hoe meer je weet, hoe meer vlakken er zijn waarop je het gevoel kunt krijgen dat je faalt.
Ik zie ouders de indruk hebben dat je eigenlijk wel een supermom of dad moet zijn en dat iedereen rondom hen dat ook simpelweg ís. Natuurlijk lukt dat niet, niet bij jou en ook niet bij die andere ouders van de crèche of kleuterklas.
Daarom raad ik jonge ouders aan om te luisteren naar hun eigen buikgevoel. Boeken lezen is goed, maar verlies je niet in de vele adviezen die er zijn. En neen, je bent niet gefaald als een bepaalde tip uit een boek niet voor jou of je kind werkt.”
Geef jezelf tijd: je krijgt een nieuwe rol
“Er komt nu eenmaal een heel grote rol bij. Ouder worden vraagt heel veel tijd en energie. Want dat kleine hummeltje is voor werkelijk alles afhankelijk van jou en dat is nog een hele tijd zo. Dat je voor andere zaken geen tijd of energie meer hebt, is heel erg normaal en dat is ook zo bij ándere ouders, ongeacht wat ze met je delen op Instagram.
Wanneer dat kindje er komt, moeten jullie beiden de hele puzzel even opnieuw leggen en ondertussen blijven zorgen voor jezelf en voor je relatie
Wanneer dat kindje er komt, moet je de hele puzzel even opnieuw leggen en ondertussen blijven zorgen voor jezelf en voor je relatie. Tegelijk moet je partner óók zijn of haar puzzel leggen.”
Maak realistische keuzes, niet alles kan
“Want allebei (meer dan) veertig uur blijven werken, je huishouden zelf doen, ’s nachts borstvoeding blijven geven en tussendoor overdag afkolven en af en toe ook nog eens tijd hebben voor je vrienden, je partner en jezelf; dat is nu eenmaal heel hoog gegrepen.
Ik zie heel vaak dat op dat moment de relatie sterk onder druk komt te staan. Natuurlijk heeft je kind daar geen schuld aan, maar je moet wel realistisch zijn en keuzes maken. Wil je allebei meer dan voltijds blijven werken? Denk dan aan voldoende hulp in je huishouden of zelfs een nanny als je echt graag carrière wilt blijven maken. Dat laatste vind ik trouwens helemaal oké, maar maak die keuzes weloverwogen en in samenspraak met je partner.”
Leg de puzzel opnieuw
“Mijn advies is eigenlijk om, voor je aan kinderen begint, al na te denken over hoe je die puzzel gaat leggen. Zie een eerste of tweede kind krijgen niet als de logische stap die nu eenmaal bij je leeftijd hoort. Hoe gaan we dat ouderschap invullen? Op welke manier brengen we dat in de planning? Hoe gaan we de taken verdelen? Wees ook realistisch.
Het ouderschap is wondermooi en intens zwaar tegelijk. Die beide gevoelens mogen naast elkaar bestaan
Want het wordt een wondermooie, maar heel intense en best zware periode. Die beide gevoelens mogen naast elkaar bestaan. Ik merk dat ouders dat makkelijker toelaten als ze heel bewust (op voorhand) hebben nagedacht over de invulling van hun nieuwe rol. Natuurlijk wéét je simpelweg nog niet wat er op je afkomt. Maar hou die puzzel in gedachten en stuur regelmatig bij, in samenspraak met elkaar.”
Reken op je village, je staat er niet alleen voor
“Niet alleen dat perfecte plaatje waar we overal rondom ons mee geconfronteerd worden, maakt het moeilijk. We zijn op één generatie veel individualistischer geworden. We zijn erop gesteld te doen wat we zélf willen doen waar, wanneer en met wie het ons uitkomt. Maar dat zorgt er automatisch voor dat we onze village zelf een beetje aan de kant schuiven.
Vroeger was het niet ongebruikelijk dat tantes, zussen, moeders en schoonmoeders nagenoeg introkken bij de jonge mama. Ze namen het huishouden zowat volledig uit haar handen. Dat is vandaag even anders.”
Zelfzorg is echt heel belangrijk, dus werk aan je village. Op die manier kun je ook méér dan alleen ouder zijn
“Daarom pleit ik ervoor om, als je je puzzel legt, te proberen werken aan jouw village. Dat kan met een heel erg goede babysit of de buurvrouw. Het kan ook iemand zijn die in je zaak komt klussen of een trouwe meter en peter. Zij kunnen ervoor zorgen dat jij en je partner af en toe ook even gewoon een fijn koppel op restaurant kunnen zijn. En niet enkel ouders.
Die zelfzorg is echt heel belangrijk. Zie je je kindje graag, maar wil je af en toe op feestweekend met vriendinnen? Ja, ook dán ben je een goede mama.”
Je hoeft je niet steeds goed te voelen
“Zijn die tips hét recept voor succes? Af en toe gaat het nu eenmaal niet zoals je wilt. Besef dan dat alle experts op Instagram en auteurs van boeken over opvoeding, beweging en voeding het óók niet elke dag voor elkaar krijgen. Natuurlijk wil je bepaalde accenten leggen in je opvoeding en merk je dat je simpelweg niet altijd de ouder bent die je wil zijn. Maar als je alles met de beste bedoelingen en alle liefde van de wereld voor je kindje doet, dan kun je eigenlijk niets verkeerds doen.
Je gevoelens benoemen en delen met elkaar is heel belangrijk om samen door die intense jaren te geraken
En zit je tegen depressieve gevoelens aan, geef je zelf dan echt de ruimte om daar eens heel goed over te balen. Spreek dat ook uit naar je partner toe. Dat hoeft niet in een lang gesprek van drie kwartier. Het kan heel kort. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zou graag nog de rest van de avond bij je blijven zitten, maar het lukt vandaag niet.’ Je gevoelens benoemen, die blijven delen en datzelfde ook van je partner vragen, is heel belangrijk. Zo geraak je samen door die intense jaren van het jonge ouderschap.”
Meer voor mama en papa:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!