Seks en aantrekkingskracht na de bevalling

Als kersverse mama verandert je hele wereld en ook de relatie met je partner. “Na de zwangerschap focus je op je kindje, pas daarna heb je aandacht voor je partner”, zegt seksuologe Goedele Liekens. Met deze tips breng je terug aantrekkingskracht en seks in je relatie.

Niemand kan je vooraf vertellen hoe anders je leven wordt als je moeder bent geworden: “Het is niet alleen de geboorte van een kind, maar ook de geboorte van een moeder. Je bent moe, je zit in een soort bubbel met je baby en er zijn weinig andere dingen die je interesseren.”

Zeg nooit mama en papa

Wil je niet alleen maar mama zijn, maar ook opnieuw een partner? Goedele begint alvast met deze goede raad: “Noem elkaar nooit mama en papa, dat is heel nefast voor je seksleven. Want met ‘papa’ wil je geen seks hebben.”

Neem de tijd

Na de zwangerschap wacht je best 6 weken met seks om er zeker van te zijn dat de baarmoederhals goed gesloten is. Maar niet iedereen krijgt na 6 weken zomaar terug zin in seks. “Zin in seks komt niet uit de lucht vallen, je moet er wel voor open staan”, vertelt Goedele.

Zorg voor je lichaam

“Veel vrouwen zijn op hun allermooist na de bevalling. Als ik foto’s van mezelf bekijk die genomen zijn na de bevalling, dan denk ik: ‘ik ben nooit zo mooi geweest’. Spijtig genoeg besef je dat niet op dat moment, maar je kan daar wel naar op zoek gaan. Luister naar wat andere mensen je vertellen en zorg goed voor je eigen lichaam.”

Tips om je eigen lichaam te verzorgen:

  • Ga naar de kapper, epileer je wenkbrauwen en scrub je huid totdat die weer helemaal zacht is.
  • Plan een verwendag met vriendinnen en ga naar een beautysalon.
  • Blijf niet de hele dag rondlopen in je jogging, maar tut je op.
  • Train je bekkenbodemspieren.

Geniet van je vrouwelijke vormen

Weinig vrouwen zijn tevreden over hun lichaam, al helemaal niet na de bevalling: “Je lichaam is natuurlijk niet meer hetzelfde. Zelfs al bereik je terug je gewicht van voor de zwangerschap, je lichaam is veranderd. Veel vrouwen zeuren dat hun buik niet meer mooi is, terwijl de meeste mannen hen juist heel aantrekkelijk vinden. Je lichaam krijgt meer vrouwelijke vormen dan voordien.”

Plan tijd in als koppel

“Neem de tijd om terug een koppel te zijn, ook al betekent dat dat je je baby moet achterlaten bij de babysit of bij oma en opa. Je hoeft de eerste keer je baby niet meteen 3 uur achter te laten, je mag in kleine stapjes leren om tijd te nemen voor elkaar”, vertelt Goedele.

“Als ik jonge ouders hoor vertellen dat ze al bijna 2 jaar geen tijd meer gemaakt hebben voor elkaar, dan ben ik toch bezorgd. Je mag je relatie geen 2 jaar laten slingeren, ook na de geboorte van je kind moet je tijd maken voor elkaar.”

Sla niet in paniek

“Alle jonge ouders vinden het een uitdaging om tijd te maken voor elkaar en zich terug sexy te voelen. Het is niet voorbij tussen jullie, maar het is logisch dat jullie even de tijd moeten nemen om te wennen aan de nieuwe situatie. Als je dat op voorhand weet, dan moet je niet panikeren. Maar je moet natuurlijk wel in actie schieten om terug als partners met elkaar om te gaan”, besluit Goedele.

Lees ook

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content