6 redenen om kraamzorg aan te vragen
Ben je net bevallen? Dan komt er veel op je af. Je moet voor de baby zorgen, maar ook voor jezelf en een eventueel broertje of zusje. Kraamzorg, en dus wat extra hulp, is dan zeer welkom. En wel om deze redenen:
Kraamzorg: jouw redder in nood
Boodschappen doen, stofzuigen, douchen, lekker koken … Het zijn allemaal dingen die vlak na je bevalling op de tweede plaats komen. Een kraamhulp kan dan een echte Mary Poppins voor je zijn. Ze stuurt jou naar bed, sust de baby en tovert een gezonde maaltijd op tafel. Redenen genoeg dus om kraamzorg aan te vragen. We zetten er 6 op een rijtje:
1. JE HEBT MEER TIJD VOOR JE BABY
Oef, de bevalling is achter de rug. En wat heb je een lief, schattig kindje in de plaats gekregen! Je wilt eigenlijk gewoon heel de dag naar hem of haar kijken en elke beweging vastleggen op camera. Taken als stofzuigen of boodschappen doen kunnen je nu gestolen worden. Maar euh … het is toch wel fijn als ze gedaan worden. Lang leve kraamzorg!
2. JE HEBT MEER TIJD VOOR JEZELF
Je zou het bijna vergeten, maar ook jij moet af en toe onder de douche. En ja, die pyjama moet nu echt wel een keer in de was. Heb je wallen van hier tot in Tokio? Dan stuurt een goede kraamhulp je onverbiddelijk naar bed voor een heerlijk dutje, terwijl zij voor je baby en het huis zorgt.
3. ER STAAT ’S AVONDS EEN HEERLIJKE MAALTIJD OP TAFEL
Na je bevalling en al die gebroken nachten ga je een goede maaltijd pas écht appreciëren. En dan hebben we het niet over een diepvriespizza of een pakje friet, maar over een lekkere gezonde ovenschotel of een heerlijke tiramisu die de kraamhulp die dag voor jou heeft klaargemaakt.
4. ZE VANGT JOUW TWEEDE KINDJE OF HET BEZOEK OP
Een kraamhulp is geen vroedvrouw of arts. Ze kan je dus niet helpen bij de medische nazorg. Wat ze wél kan doen, is jou helpen met de (standaard)verzorging van jezelf en je baby, met de opvang van andere kinderen of het ontvangen van bezoek. Ze is met andere woorden dat extra paar handen dat jij op sommige momenten zult missen.
5. JE HUIS IS PROPER EN DE WAS IS GESTREKEN
Je mag je kraamverzorgende niet vragen om het huis van boven tot beneden te poetsen. Daarvoor kun je terecht bij initiatieven zoals de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (P.W.A.’s) en de dienstenchequebedrijven. Maar een kraamverzorgende helpt jou wel heel graag met de was en strijk en het dagelijkse onderhoud van je woning.
6. ZE IS EEN LUISTEREND OOR
Plots moeder zijn is absoluut niet altijd a walk in the park. Gelukkig kun je terecht bij je kraamverzorgende als je met onzekerheden of dipjes te maken krijgt. Zij ziet veel jonge ouders, dus ze kan je ongetwijfeld geruststellen door je te vertellen dat je niet alleen bent. Plus: als je partner opnieuw aan het werk gaat, is het ook gewoon leuk dat je met iemand anders in huis kunt kletsen, toch?
PRAKTISCH
- Je vraagt je kraamzorg het best zo’n drie maanden voor je vermoedelijke bevallingsdatum al aan. Je kunt hiervoor terecht bij de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg.
- Voor kraamzorg geldt er een uurtarief op basis van je netto gezinsinkomen. Deze tarieven zijn vastgelegd door de Vlaamse overheid. Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp. Informeer je hiervoor bij de Expertisecentra Kraamzorg.
- Een kraamverzorgende komt meestal in blokken van 4 uur. Hoeveel keer per week en op welke dagen, beslis je samen met de organisatie.
Meer over die eerste weken na je bevalling:
- Kraamtijd: dit zijn dé 11 mooiste momenten na je bevalling
- Ontzwangeren: de meest voorkomende kwalen en hoe je ze verlicht
- Postpartum: 5x taboes uit de kraamperiode doorbroken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!