Zwanger en barbecue? Met deze tips is het veilig smullen!

©iStock
Het zonnetje schijnt en het is lekker warm buiten, dat betekent: tijd voor een barbecue. Maar als je zwanger bent, is dat niet altijd evident. Dus geven wij je alvast enkele barbecuetips voor mama's in spe. Inclusief cocktailreceptje!

Waar moet je op letten tijdens een barbecue als je zwanger bent?

  • Zorg er altijd voor dat het vlees vanbinnen goed gaar is. Als je rauw vlees eet tijdens je zwangerschap kan je te maken krijgen met toxoplasmose, een infectie die afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind. In een vroeg stadium van de zwangerschap kan toxoplasmose zelfs leiden tot een miskraam.
  • Vlees op de barbecue durft al eens aan te branden. Aangebrand vlees is voor niemand gezond, maar als je zwanger bent, kun je best extra voorzichtig zijn. Als vlees aanbrandt, komen er namelijk PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) vrij. Het lichaam breekt deze stoffen normaal af, maar ze kunnen ook het DNA aantasten – de ingewikkelde, scheikundige uitleg die daarbij hoort zullen we je besparen. Je hoeft niet te panikeren als je toch een mini stukje aangebrand vlees hebt gegeten, maar probeer het toch te vermijden.
  • Plaats het grillrooster niet te dicht bij de kolen en draai het vlees regelmatig om zodat het niet aanbrandt (zie hierboven). Je kunt best ook wachten tot de kolen volledig wit zijn (dan is er geen hoge vlam meer) vooraleer je het vlees op de grill legt.
  • Was je groenten grondig voor je ze gebruikt en zet je salades niet in de zon.

Genieten van een barbecue als je zwanger bent

Met bovenstaande tips in je achterhoofd is het nu tijd om lekker te genieten van de BBQ samen met je vrienden of familie. Een lekker stukje vlees, een heerlijke salade en wat hoort daar nog bij? Een verfrissende cocktail! Omdat alcohol niet zo’n goed idee is, geven vind je hier een non-alcoholische versie van de Cosmopolitan. Minstens even lekker, beloofd!

Virgin Cosmopolitan

Ingrediënten:

70 ml cranberrysap – 10 ml vers limoensap – 15 ml sinaasappelsiroop – 10 ml mineraalwater

Bereidingswijze:

Alle ingrediënten goed mixen in een shaker, de inhoud in een glaasje gieten en afwerken met een schijfje limoen. Smakelijk!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!