Zwangerschapskwaaltjes? Het zijn de (zwangerschaps)hormonen
Als je zwanger bent, verhoogt de productie van hormonen in je lichaam en die kunnen het je soms knap lastig maken. Hier is een lijstje van hormonen die het meest van zich laten horen tijdens je zwangerschap.
Hoe zit dat met die hormonen tijdens je zwangerschap?
Hormonen zijn chemische stoffen die een bepaalde ontwikkeling op gang brengen of regelen. Zo zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, dat je baby goed kan groeien én dat de bevalling inzet. Maar ze veroorzaken helaas ook heel wat kwaaltjes.
De zwangerschapshormonen op een rijtje:
PROGESTERON
In de eerste weken van de zwangerschap wordt in de eierstokken progesteron aangemaakt. Twaalf weken na de bevruchting wordt de productie ervan door de placenta of moederkoek overgenomen. Het hormoon progesteron is verantwoordelijk voor het versoepelen van het spierweefsel. Hierdoor kan onder meer de baarmoeder ongehinderd groeien en uitrekken. Ook het extra bloed dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt, kan dankzij het progesteron gemakkelijker worden getransporteerd.
Mogelijke kwaaltjes: Progesteron zorgt dat je bloedvaten zich ontspannen waardoor je bloeddruk naar beneden gaat en je duizelig kunt worden. Het maakt je banden ook losser, waardoor je last kunt krijgen van bekkenstabiliteit. Ook brandend maagzuur, bloedend tandvlees, misselijkheid en obstipatie heb je te danken aan progesteron. Het hormoon kan ook voor voor meer haargroei zorgen. Schrik dus niet als je tijdens je zwangerschap opeens haartjes krijgt op onverwachte plekken, zoals je borsten of onderbuik.
HCG
Ongeveer 6 dagen na de bevruchting komt ook het zwangerschapshormoon HCG (Humaan Choriongonadotrofine) vrij. Hierdoor komt het dat je al op de dag van de gemiste menstruatie kan testen of je al dan niet zwanger bent. Het HCG komt in je urine en doet het staafje van de zwangerschapstest omslaan als je zwanger bent.
Mogelijke kwaaltjes: Het is niet bewezen, maar HCG zou zwangerschapsmisselijkheid veroorzaken. In ieder geval hebben vrouwen met hogere HCG-niveaus vaak meer last van misselijkheid en overgeven.
OESTROGEEN
Net als progesteron wordt ook oestrogeen aanvankelijk in de eierstokken en daarna door de placenta geproduceerd. Het is dankzij het oestrogeen dat zowel de placenta als je baby groeien en zich ontwikkelen. Samen met progesteron is dit hormoon belangrijk voor de voorbereiding op de borstvoeding. Na de bevalling daalt de concentratie van oestrogeen en progesteron drastisch.
Mogelijke kwaaltjes: Hoge oestrogeenwaarden gaan samen met spataders, misselijkheid, een grotere eetlust en huidveranderingen.
OXYTOCINE
Dit hormoon speelt een doorslaggevende rol bij het samentrekken van de baarmoeder. Normaal komt dit hormoon vrij bij het breken van de vliezen. Het is verantwoordelijk voor de contracties of weeën en zet zo de bevalling in gang. Moet de bevalling worden ingeleid, dan wordt een synthetische vorm van dit hormoon gebruikt.
PROLACTINE
Na de bevalling komt dan het hormoon prolactine in actie. Het stimuleert de melkklieren in de borsten. Telkens als je baby aan je tepel zuigt, wordt de productie van prolactine gestimuleerd. Voor het toeschieten van de melk is dan weer de oxytocine verantwoordelijk. Op dat moment trekt hierdoor ook de baarmoeder samen.
RELAXINE
Wat het hormoon relaxine juist doet, is nog niet helemaal duidelijk. Men gaat ervan uit dat het samen met progesteron de gewrichtsbanden in je bekken losser maakt, waardoor je baby makkelijker geboren kan worden. Relaxine zou ook een rol spelen bij het op gang komen van de bevalling.
MSH (melanocyt-stimulerend hormoon)
Door het melanocyt-stimulerend hormoon maak je meer pigment aan. Je moedervlekken en tepelhoven kunnen donkerder worden. Je hebt kans op een zwangerschapsmasker in je gezicht en je kunt een linea nigra krijgen: de bekende zwangerschapsstreep op je buik.
De verschillende hormonen zijn tijdens de zwangerschap volop in de weer om je lichaam op de ontwikkeling van je baby voor te bereiden. En deze aanpassingen brengen heel wat ongemakjes met zich mee. Alle zwangere vrouwen hebben er weleens last van, maar niet van alle kwaaltjes tegelijkertijd. Rond de 4de maand heeft je lichaam zich aan deze veranderde hormoonhuishouding aangepast. Daarom verdwijnen vanaf dan meestal ook de misselijkheid en vermoeidheid van de eerste weken. Na de bevalling verdwijnen normaal al deze hormongerelateerde ongemakjes.
Bron: oudersvannu.nl
Lees ook:
- Deze zwangerschapskwaaltjes krijg je volgens je sterrenbeeld
- Het zwangerschapshormoon hCG: alle feiten op een rijtje
- Je huid tijdens je zwangerschap: de dermatoloog geeft tips
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!