Wat als je rubella of rodehond krijgt tijdens je zwangerschap?

Rubella of rodehond is een kinderziekte. Eens je de ziekte hebt gehad, heeft je bloed hiertegen antistoffen opgebouwd. Zo ben je er voor de rest van je leven immuun voor. Het is goed om dit vóór je zwanger bent na te gaan. Besmetting met rubella is immers gevaarlijk.

Of je al dan niet antistoffen hebt tegen rodehond, kan je achterhalen via een bloedtest. Heb je geen antistoffen, dan kan je je laten inenten. Let wel, je mag dan tot 4 maanden erna niet zwanger worden. Blijkt het dat je tijdens je zwangerschap toch geen afweerstoffen hebt, dan beschermen ‘gammaglobulines’ je tijdelijk tijdens de meest gevaarlijke periode voor je baby.

Een afnemend risico

Die riskante periode ligt in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Dan is besmetting met rubella het gevaarlijkst. Het kan leiden tot miskramen of ernstige afwijkingen bij je baby. In het eerste trimester worden bij je baby immers de voornaamste organen gevormd. Oogafwijkingen, hartgebreken, mentale achterstand en spastische verlammingen zijn mogelijke gevolgen.

Naarmate je zwangerschap vordert, wordt de kans op misvormingen door rodehond kleiner. Tijdens de eerste maand loopt je baby nog 40 tot 60% kans. In de 2de maand wordt dit 30% en in de 3de en 4de maand is dit nog 10%. Gelukkig worden bij ons de meeste meisjes gevaccineeerd, maar laat dit toch altijd nakijken.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!