Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
11x het verschil tussen de eerste en tweede zwangerschap
Ben je voor het eerst zwanger? Dan draait alles om je kindje en je buik. Een tweede zwangerschap verloopt bij de meeste vrouwen helemaal anders. Er loopt namelijk al een kapoen rond die ook je aandacht verdient. Herken jij de volgende situaties?
De verschillen op een rijtje
Zwangerschapstest
Zwangerschap 1: “Wat, zwanger? Zou dit echt waar kunnen zijn? Ik ga meteen naar de apotheek om een nieuwe test te kopen. En nog eentje voor morgen en de dag erna.”
Zwangerschap 2: “Yep, zwanger. Dat voelde ik al een tijdje aan m’n borsten.”
Een jongen of een meisje
Zwangerschap 1: “Of het nu een jongen of een meisje wordt, dat maakt ons écht niets uit. Zolang het maar gezond is.”
Zwangerschap 2: “We hebben al een jongetje, dus een meisje zou leuk zijn. Oké, ik wil gewoon staartjes maken en leuke jurkjes kopen.”
Hoe ver ben je?
Zwangerschap 1: “Ik ben nu precies negentien weken, drie dagen en vijf uur. Vorige week heb ik de baby voor het eerst gevoeld, dat was zo speciaal! En volgende week dinsdag staat de belangrijke twintig-weken echo gepland. Ik ben erg zenuwachtig, ik hoop dat alles in orde is”.
Zwangerschap 2: “Ja, hoe ver ben ik weer? Wacht, even rekenen. Achtien weken denk ik, neen, negentien weken, dat is het. Of het zou ook week twintig kunnen zijn. Ach ja, ergens halfweg.”
Echo
Zwangerschap 1: De eerste echo, wat een belevenis! De foto die je mee naar huis krijgt, prijkt niet enkel op de koelkast, maar ook op Facebook, Instagram en alle andere sociale media. En in je Whatsapp-groepjes uiteraard. Hetzelfde geldt voor echo twee, drie, vier, etc. Je kleeft de foto’s uiteraard netjes in het babyboek dat je al kocht voor je zwanger was.
Zwangerschap 2: Zodra je weet dat alles in orde is, steek je de foto van de echo in je handtas om ‘m thuis op het stapeltje papieren te leggen dat je later zult sorteren.
Zwangerschapskleding
Zwangerschap 1: Een hele nieuwe, wondere wereld gaat voor je open: die van de zwangerschapskleding! Hippe jurkjes en knappe jeans, je had niet gedacht dat je zo stijlvol zwanger zou kunnen zijn. Leuk ook, zo’n heel nieuwe garderobe!
Zwangerschap 2: Je beseft dat je je gewone broek best wat langer kunt dragen als je de knop openlaat. Met die slobbertrui erover is er niemand die dat merkt. Lukt het echt niet meer om je gewone kledij te dragen, haal je de doos van de zolder met de kleding die je kocht tijdens je vorige zwangerschap. Dat ze vier jaar geleden nog niet gehoord hadden van skinny jeans zal je worst wezen. Had je ook niet nog ergens een zwangerschapsbeha liggen? Neen? Ach ja, die borstvoedingsbeha zit ook prima.
Foto’s van je buik
Zwangerschap 1: “Ik maak elke week een foto van m’n buik, met exact dezelfde kleding aan en op exact dezelfde plaats getrokken. Zo kan ik later mooi de evolutie zien. Misschien maak ik er wel een filmpje van!”
Zwangerschap 2: “Neen, geen foto’s van me nemen waar die dikke buik op te zien is! Goed, eentje dan, voor de archieven.”
Naam kiezen
Zwangerschap 1: Je hebt minstens drie boeken met babynamen gekocht zodat je zeker alles gezien hebt én de betekenis achter de namen kent. Ook het internet heb je afgeschuimd. Je lijstje met je top vijf had je al klaar toen je amper twintig weken ver was.
Zwangerschap 2: Je had een top vijf gemaakt voor zowel jongens als meisjes tijdens je eerste zwangerschap. Krijg je nu een meisje, terwijl je eerste kindje een jongen was of omgekeerd? Top, je kunt gewoon beroep doen op het andere lijstje. Is hetzelfde geslacht onderweg? No worries, je hebt nog vier namen over.
Boeken lezen
Zwangerschap 1: Je kreeg een hele stapel leesvoer van je schoonzus, ging zelf op zoek in de bibliotheek en vulde je voorraad aan met de laatste nieuwe boeken die je online kocht. Uiteraard las je alles op voorhand en wist je perfect wanneer het volgende ‘sprongetje’ uit ‘Oei, ik groei’ eraan zat te komen.
Zwangerschap 2: Je hebt je handen vol met kind nummer één en dus helemaal geen tijd om rustig een boek te lezen.
Kinderkamer
Zwangerschap 1: De kinderkamer was al klaar toen je amper zes maanden ver was. Netjes geschilderd met natuurlijke verf in de trendkleur van het moment, tot in de puntjes afgewerkt met de juiste accessoires. De stijlvolle tweedehandskast die je zelf helemaal pimpte ligt vol kleertjes uit organisch katoen, uiteraard gewassen met parfumvrij wasmiddel.
Zwangerschap 2: Kind nummer twee zal toch minstens een jaar bij jou op de kamer — of in je bed? — slapen. Tijd genoeg om zijn of haar kamertje in orde te brengen dus!
Een weekendje weg
Zwangerschap 1: “Euh, een weekendje weg, is dat niet riskant? Ik ben al vijftien weken ver en ik weet niet hoe ik me ga voelen. Neen, ik blijf toch liever thuis.”
Zwangerschap 2: “Weekendje weg? Topidee! Kind nummer één mag bij de grootouders logeren en wij kunnen eindelijk nog eens genieten.”
Valies voor het ziekenhuis
Zwangerschap 1: De koffer staat weken op voorhand klaar, vol met babykleren in setjes die perfect bij elkaar passen, leuke kleding voor jezelf nu je eindelijk van die zwangerschapsbroeken verlost bent, luiers en natte doekjes van je favoriete merk en voldoende boeken om te lezen zodat je je niet verveelt.
Zwangerschap 2: Je stopt nog snel wat makkelijke joggingbroeken en topjes in een tas voor jezelf. Dat zit comfortabel aan je buik en in het ziekenhuis is het toch altijd warm. Bovendien is zo’n topje lekker handig als je je baby moet voeden. Kleren voor je kindje: veel en makkelijk. Je moet ze toch drie keer per dag wat anders aandoen als ze weer overgegeven hebben.
Tekst: Sara Dekens – Bronnen: expressen.se, famme.nl
Zwanger? Dit moet je lezen:
- Verkouden en zwanger? Zo verzorg je je!
- Zwangerschapsjeuk: een vervelend kwaaltje
- Wat als je je duizelig voelt tijdens de zwangerschap?