Wat als je rubella of rodehond krijgt tijdens je zwangerschap?
Rubella of rodehond is een kinderziekte. Eens je de ziekte hebt gehad, heeft je bloed er antistoffen tegen opgebouwd; zo ben je er voor de rest van je leven immuun voor. Het is goed om dat vóór je zwanger bent na te gaan: besmetting met rubella is immers gevaarlijk.
Rodehond: een bloedtest
Gelukkig worden bij ons de meeste meisjes gevaccineerd (sinds de jaren ’70), maar laat het toch altijd nakijken. Of je al dan niet antistoffen hebt tegen rodehond, kun je achterhalen via een eenvoudige bloedtest. Heb je geen antistoffen, dan kun je je laten inenten. Dat vaccin beschermt je bovendien niet enkel tegen rodehond, maar ook tegen mazelen en de bof. Belangrijk om in je achterhoofd te houden: je mag in de maand die volgt op de vaccinatie niet zwanger worden.
Een afnemend risico
Die riskante periode ligt in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Dan is besmetting met rubella het gevaarlijkst. Het kan leiden tot miskramen of ernstige afwijkingen bij je baby. In het eerste trimester worden bij je baby immers de voornaamste organen gevormd. Oogafwijkingen, hartgebreken, mentale achterstand en spastische verlammingen zijn mogelijke gevolgen.
Naarmate je zwangerschap vordert, wordt de kans op misvormingen door rodehond kleiner. Tijdens de eerste maand loopt je baby nog 40 tot 60% kans. In de tweede maand wordt dat 30% en in de derde en vierde maand is het nog 10%.
Is mijn kind beschermd?
Het is belangrijk om ook je baby te beschermen tegen deze ziekte. Gelukkig is het vaccin opgenomen in het basisvaccinatieschema (en het is bovendien gratis). Je kind krijgt z’n eerste inenting als hij 1 jaar is en de tweede als hij tussen de 10 en de 12 jaar is.
Bronnen: sciensano.be, cm.be
Zeker ook lezen:
- Zwangerschapsvergiftiging: alles wat je wilt weten
- Wat is toxoplasmose?
- CMV: wat is het en kun je het voorkomen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!