Help, mijn baby wil enkel poepschuiven
De meeste kindjes beginnen tussen de 7 en de 10 maanden te kruipen. Natuurlijk kan het ook wat langer duren of slaan ze deze fase over. Je hebt ook kindjes die zich op een andere manier voortbewegen: door op hun billen te schuiven. Maar wat is poepschuiven eigenlijk en wat kun je eraan doen?
Baby’s die op hun poep of billen schuiven zien het als hun manier om zich voort te bewegen, een alternatief voor kruipen dus. Ze zitten op hun billen en schuiven voor- of achterwaarts over de vloer door zich met hun voeten of handen voort te duwen. Dat kan met twee benen samen of met één been gebogen en het andere gestrekt voor zich uit. Sommige kinderen schuiven ook door de kamer in kleermakerszit.
Poepschuiven: hoe komt dit nu?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind liever op zijn poep rond schuift dan te kruipen.
Te weinig op de buik liggen
Baby’s die te weinig op de buik liggen of gelegen hebben zouden een grotere kans hebben om op hun bips te schuiven. Tummy time is dus echt belangrijk voor je baby. Zit je met een billenschuiver in huis? Dan is het nog niet te laat om in te grijpen en je kindje alsnog meer op z’n buikje te leggen. In buiklig traint je kindje namelijk verschillende spiergroepen die hij nodig heeft om te leren kruipen. Vind je kindje het niet leuk op z’n buikje, dan kunnen deze tips misschien helpen?
Te vaak in zithouding
Sommige baby’s brengen te veel van hun tijd in zithouding door, in de maxi-cosi bijvoorbeeld of in een wipper. Daardoor hebben ze minder bewegingsvrijheid. Je merkt ook vaak dat deze kinderen zo gewoon zijn aan deze houding dat je ze steeds in zithouding moet neerzetten of ze worden boos. Sommige kindjes hebben ook te vroeg leren zitten, namelijk voor ze konden rollen. Ook dat kan een nadelig effect hebben.
Zwaardere baby
Een zwaardere baby of een kindje met een relatief groot hoofd vindt het meestal niet fijn om op z’n buik te liggen of te kruipen. Het is een stuk lastiger om hun hoofdje een hele tijd rechtop te houden en dus gaan ze liever poepschuiven.
Gladde vloer
Een vloer die goed schuift is niet ideaal om te leren kruipen. Je kindje heeft namelijk onvoldoende grip en zal merken dat poepschuiven heel wat makkelijker gaat. Je kunt ervoor kiezen om een mat op de vloer te leggen, maar wist je dat er ook antislipkleding bestaat waardoor je kindje geen last meer heeft van uitglijden? Er bestaan leuke joggingbroekjes en broekkousen, maar ook handige kniebeschermers die zorgen voor meer grip. Benieuwd? Hier lees je er meer over.
Wat kan ik eraan doen?
Eens je met een poepschuiver in huis zit, is het niet evident om hem aan het kruipen te krijgen. In de meeste gevallen – als je kindje voor de rest normaal ontwikkelt – hoeft het geen probleem te zijn. Het kan zijn dat je kleintje wat achterstand heeft in zijn motorische ontwikkeling en wat later staat en loopt, maar op lange termijn zijn er meestal geen problemen te melden. Het kan natuurlijk geen kwaad om even navraag te doen bij je huisarts, kinderarts of bij Kind & Gezin. In bepaalde gevallen kan een behandeling bij de kinderkinesist aangewezen zijn.
Intussen kun je je kindje alsnog stimuleren om:
- op z’n buikje te liggen
- te leren rollen als hij dat nog niet kan
- vanuit zit te draaien
- te leren sluipen en kruipen
Bron: kindinbeweging.be, oudersvannu.nl
Meer interessante info over de ontwikkeling van je kleintje:
- Help, mijn baby begint te kruipen!
- Ik heef geslaapt! Alles over de taalontwikkeling van je kleuter
- Persoonlijkheidsontwikkeling bij kinderen: alles wat je wil weten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!