Scholen bieden steeds minder gesuikerde dranken en tussendoortjes aan

Students enjoying their lunch break. View More:
Maar liefst 7 op de 10 scholen bannen gesuikerde frisdranken. Een heel verschil met drie jaar geleden, toen amper 3 op de 10 scholen dit deden. Het spijtige nieuws is dat er weinig aantrekkelijke alternatieven aangeboden worden.

Geef je kind geld voor de frisdrankautomaat en de kans is klein dat hij voor water kiest. Daarom sloten Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs en Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen twee jaar geleden een pact met verschillende partners uit de voedingsindustrie. Tegen het schooljaar 2020-2021 willen ze een evenwichtig assortiment tussendoortjes en een gezonder aanbod in de frisdrankautomaten, zowel op lagere als secundaire scholen.

Tussentijds rapport

In een tussentijds rapport van het Vlaams Instituut Gezond Leven, waarbij 650 scholen bevraagd werden, blijkt dat we op goede weg zijn. Drie jaar geleden zeiden amper drie op de tien scholen ‘neen’ tegen gesuikerde frisdranken, dit schooljaar doen al zeven op de tien dat. Ook het aantal vetrijke tussendoortjes zoals chips is gedaald. Al blijft de chocoladewafel een hardnekkige evergreen onder tieners.

Alternatieven?

Alternatieven voor frisdrank zijn water, melk en calciumverrijkte sojadranken. Slechts de helft van de lagere scholen biedt daadwerkelijk melk aan en zo goed als geen enkele basisschool groentesap of ongezoet water met een smaakje. Ook dranken op basis van granen, noten en zaden ontbreken in het assortiment.

Barrières

In het secundair onderwijs merkt men veel weerstand bij leerlingen: ze willen zelf kiezen wat ze drinken. In de lagere school zijn het dan weer de ouders die weerstand bieden. Die zijn er nog vaak van overtuigd dat hun kind gesuikerde melk ‘nodig heeft’. De tweede grootste barrière om automaten te ontsuikeren, zowel in het lager als secundair, zijn de opbrengsten voor de school: hoe minder frisdranken verkocht worden, hoe minder inkomsten scholen daar uit ­halen. Het gaat al snel over enkele duizenden euro’s per jaar.

Bron: DeStandaard.be

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here