Verplicht naakt douchen in de sportclub: wat vind jij?

Door -
douchen voetbal
©GettyImages
Iedereen met voetballende kinderen weet het: na iedere wedstrijd trekt het team naar de kleedkamer en wordt er gedoucht. Maar wat als je kind zegt 'Mama, ik ga daar niet in mijn blootje staan, hoor. Dus die onderbroek blijft aan onder de douche!' En wat als de sportclub daar een probleem van maakt?

Regels van de club

Deze week was er heel wat commotie bij de jeugdspelers van voetbalclub Berchem Sport. Spelertjes tot en met de U15 zouden er verplicht worden om naakt te douchen. Trainer en vader van een van de spelertjes trok naar de media omdat hij het ongehoord vindt dat spelertjes verplicht worden naakt te douchen. “In de drie jaar dat ik er ben, hebben ze altijd de keuze gehad en was er nooit zever”, stelt trainer Mo. “Nu opeens wordt er gezegd dat wie zich niet aan de nieuwe regels houdt de club mag verlaten”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Verplichting naakt douchen (voorlopig) ingetrokken

De discussie over al dan niet naakt douchen leidt tot diepe verdeeldheid bij de U12 van voetbalclub Koninklijk Berchem Sport. “Om de rust te laten terugkeren, hebben we besloten dat de komende twee weken iedereen doucht zoals hij of zij dat wil“, zegt algemeen manager Lambrechts. “In die periode zullen wij samenzitten met een aantal instanties, waaronder Unia en Voetbal Vlaanderen, om ons over de kwestie te informeren. Daarna nemen we een definitief standpunt in. Ik sluit niet uit dat we de regel opnieuw bevestigen. Maar dan is het wel voor iedereen duidelijk.”

Vorm van teambuilding

Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport begrijpt dat sportclubs belang hechten aan het samen douchen. “Het is een belangrijke vorm van teambuilding, dus kan ik begrijpen dat trainers het vervelend vinden om te zien dat sommige spelers hier niet aan willen meedoen”, zegt hij in ‘De ochtend’ op Radio 1.  “Maar jongeren gaan verplichten om dit naakt te doen, is echt geen goed idee. Dit behoort tot de fysieke integriteit van de jongere, ze moeten hier zelf kunnen over beslissen.

Angst voor foto’s

Het Centrum voor Ethiek in de Sport krijgt steeds meer vragen van sportclubs over naakt douchen. “Steeds meer jongeren worstelen met naakt douchen. Dat heeft te maken met cultuur en religie, maar ook met de angst voor foto’s.  Er is altijd wel een camera aanwezig. En zo’n foto kan al snel circuleren op sociale media of in whatsapp-groepen.”

Bronnen: Het Laatste Nieuws – vrt.be

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here