Zelf bloeddruk meten tijdens zwangerschap verhoogt kans op gezonde baby

Door -
bloeddruk zwanger
© iStock
Uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt dat als vrouwen met een risicozwangerschap zelf hun bloeddruk meten, de kans groter is dat hun baby gezond geboren wordt.

Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk hebben meer kans op zwangerschapsvergiftiging, wat voor ernstige complicaties kan zorgen. Daarom moeten ze vaker op controle komen in het ziekenhuis, maar als ze thuis zelf hun bloeddruk meten en de resultaten doorsturen, kan zo’n vergiftiging sneller voorkomen worden. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Dorien Lanssens aan de universiteit van Hasselt.

Telemonitoring

“In 2015 zijn we begonnen met het opvolgen van vrouwen die een verhoogd risico hadden op  bloeddrukproblemen tijdens hun zwangerschap”, vertelt Lanssens. “We gaven die vrouwen een bloeddrukmeter mee, een activiteitsmeter en ze moesten ook één keer per week hun gewicht ingeven via een app. Deze gegevens werden dan naar ons doorgestuurd in het ziekenhuis en wij keken die dan continu na.”

Alleen maar voordelen

Lange controlebezoeken in het ziekenhuis zelf hoefden door deze werkmethode niet meer. Bovendien bleken er nog voordelen te zijn. “Vrouwen die via zo’n bloedrukmonitor opgevolgd worden, hebben 40 procent minder kans om opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis, hun zwangerschap moet minder vaak ingeleid worden – 15 procent minder – en er is 50 procent minder kans op zieke prematuurtjes.”

Het risico op zwangerschapsvergiftiging door een hoge bloeddruk wordt volgens Lanssens aanzienlijk verkleind door de telemonitoring. “Omdat we dus bijvoorbeeld sneller de medicatie kunnen aanpassen en vlugger kunnen ingrijpen op dingen die we anders pas bij een prenatale raadpleging zouden kunnen zien.”

Het onderzoek van Lanssens wordt nu verder uitgebreid van Limburg naar de rest van Vlaanderen.

Bron: VRT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here