De universiteit van Antwerpen zoekt 200 vrouwen voor een grootschalig vagina-onderzoek

Door -
vagina-onderzoek
© UAntwerpen
Over de vaginale gezondheid is nog erg weinig geweten. Nochtans spelen de miljoenen bacteriën in de vagina hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol. UAntwerpen wil de blinde vlek wegwerken en zet een uniek citizen science-project op poten. Gezocht: 200 vrouwen voor een vagina-onderzoek.

UAntwerpen zoekt 200 vrouwen voor een grootschalig vagina-onderzoek

Een uniek volksonderzoek over de vagina

Prof. Sarah Lebeer (Departement Bio-ingenieurswetenschappen) en haar collega’s zetten hun schouders onder een uniek en grootschalig citizen science-project: de wetenschappers willen met de hulp van vrouwen in Vlaanderen voor de allereerste keer het vrouwelijk microbioom doorgronden. Postdoc Eline Oerlemans verduidelijkt: “Het microbioom is een verzamelnaam voor alle micro-organismen in en op een ‘gastheer’ zoals de mens. Een betere kennis van deze micro-organismen is essentieel in de zoektocht naar gezonde alternatieven voor antibiotica, zoals bijvoorbeeld probiotica.”

“We zoeken 200 vrouwen die mee willen helpen om de vaginale gezondheid uit de taboesfeer te halen”

Nog nooit bestudeerd

“In de vagina zijn miljoenen bacteriën aanwezig die een cruciale rol spelen in de gezondheid van de vrouw”, legt Lebeer uit. “Ze zijn ontzettend belangrijk om vrouwen te beschermen tegen infecties, blaasontstekingen en soa’s, en we vermoeden dat ze ook een grote rol spelen bij vruchtbaarheid en gezonde zwangerschappen. Alleen: we weten dat niet zeker, want het vaginale microbioom bij gezonde vrouwen is nog nooit grondig bestudeerd.” Daar wil het Isala-project, vernoemd naar de eerste vrouwelijke Belgische dokter Isala Van Diest (1842-1916), verandering in brengen.

Wetenschappelijk onderzoek in je eigen badkamer

“We zoeken 200 vrouwen die mee willen helpen om de vaginale gezondheid uit de taboesfeer te halen”, vertelt doctoraatsstudente Sarah Ahannach. “Elke deelneemster krijgt gratis alle tools om op verschillende momenten in haar menstruatiecyclus een aantal vaginale stalen te nemen. Deze ‘swabs’ zijn eenvoudig, pijnloos en makkelijk te gebruiken in de privacy van je eigen badkamer.”

Gemakkelijker alarmsignalen herkennen

“Het onderzoek wil vrouwen ook bewuster maken van de eigen gezondheid en het herkennen van alarmsignalen.”

In het Laboratorium voor Toegepaste Microbiologie en Biotechnologie worden de stalen vervolgens geanalyseerd. Op het einde van het onderzoek krijgt elke vrouw een persoonlijk overzicht van haar vaginale microbioom. Lebeer: “Dit baanbrekende onderzoek kan op termijn leiden tot nieuwe, ongeziene mogelijkheden voor zowel diagnostiek als therapieën. We willen verbanden leggen tussen levensstijl en de gezondheid van het microbioom om zo vrouwen concrete tips te geven om hun gezondheid te verbeteren. Isala wil vrouwen ook bewuster maken van de eigen gezondheid en het herkennen van alarmsignalen.”

Wetenschap met jouw hulp

UAntwerpen speelt in Vlaanderen een grote rol als het op citizen science-projecten aankomt. Projecten als CurieuzeNeuzen, AIRbezen en Straatvinken riepen de voorbije jaren de hulp van burgerwetenschappers in. Met succes, want de projecten hebben belangrijke thema’s zoals luchtkwaliteit mee op de agenda gezet. En ook nu hoopt de Universiteit Antwerpen met de hulp van burgers geschiedenis te schrijven in het wetenschappelijk onderzoek.

Deelnemen? Registreer je via www.isala.be.

Nog wetenschappelijk onderzoek:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here