Het leven van een mama: zo doet mama en plusmama Katrijn het

Door -
Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: mama en plusmama Katrijn Hansen.

EVEN VOORSTELLEN

Katrijn is 34 jaar, getrouwd met Peter, mama van Féline (6) en Jules (3), en plusmama van Demi (13) en Alex (10). Ze is leerkracht secundair onderwijs en heeft met de vakken Frans, Moderne Talen, Maatschappij & Welzijn en Milieu & Klimaat een heel divers takenpakket.

Katrijn: “Ik geef die vakken met veel liefde. Ik haal enorm veel energie uit de dagelijkse gesprekjes met mijn leerlingen.” In haar vrije tijd is Katrijn vooral bezig met interieur. “Ik hou van inrichten met tweedehandsspulletjes en ben een wekelijkse klant bij mijn vaste kringwinkeladresjes. Duurzaamheid en ecologisch leven zijn belangrijke waarden voor mij, en ik probeer die ook over te brengen op mijn gezin. Daarnaast ben ik al eens graag met mijn handen bezig en zie je me weleens kleding borduren of iets anders creatiefs doen.”

mama en plusmama
Katrijn met Féline en Jules

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Katrijn: “Ik merk dat ik het heel moeilijk vind om elke week gezond en gevarieerd te koken, zeker aangezien alle vier de kinderen heel andere dingen lekker (of net niet lekker) vinden. Maar er zijn enkele klassiekers waar ik altijd naar terug kan grijpen als ik weer eens geen inspiratie of weinig tijd heb: macaroni, lasagne, croque monsieur of Italiaanse schotel doen het hier altijd goed!

“Ik worstel soms met het combineren van mijn verschillende rollen”

Beste ontdekking

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dat kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte life hack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets wat altijd een gedoe was anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

Katrijn: “Als ik eens een avondje alleen ben met de kinderen, kruipen we gezellig samen in het grote bed en kijken we Disney-klassiekers op Disney+. Pure nostalgie voor mij, een nieuwe wereld voor hun. Tijdens weekenden of vakanties trekken we al eens samen naar de bib om boekjes te kiezen, of naar de Kringwinkel om een ‘nieuw’ speelgoedje uit te kiezen. Het kost niet zoveel als in een grote speelgoedwinkel, de kinderen vinden het leuk om te neuzen tussen alle spulletjes en zijn weer voor een hele tijd zoet met de nieuwe aanwinst en ik ben er ook even tussenuit geweest. Win-win dus!”

Een doordeweekse dag

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moeten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

Katrijn: “Doordat ik 4/5 werk, heb ik de mogelijkheid om de kinderen elke dag te brengen en halen van school. Peter is als eerste het huis uit, de ochtendroutine met de kinderen is daarom voor mij. Boekentassen worden ’s ochtends gemaakt, daar heb ik ’s avonds de energie niet meer voor. Terwijl de kinderen hun cornflakes eten mogen ze altijd een filmpje kijken op hun tablet. Dat maakt het voor mij niet iets makkelijker om alles snel gedaan te krijgen.

Ik maak elk weekend een weekmenu en dat zorgt ervoor dat ik maar 1 of 2 keer per week naar de winkel moet gaan. Het brengt iets meer rust in de avondrush, aangezien ik ook degene ben die elke avond kookt en ik graag alles op orde heb. Op avonden dat een van ons een hobby heeft, zijn het snelle en makkelijke gerechten. De afwas en het opruimen van de keuken neemt Peter elke avond op zich. We wisselen elkaar af om de kinderen verhaaltjes voor te lezen en in bed te leggen.”

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen … Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Katrijn: “Over het slaapritueel van de kinderen mogen we eigenlijk echt niet klagen. We proberen elke avond tijd te maken voor een verhaaltje en een kort gesprekje en de kinderen vallen altijd snel in slaap. We proberen het dus altijd kort te houden, dat werkt voor ons prima en de kinderen weten waar ze aan toe zijn.”

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Katrijn: “Ik moet eerlijk toegeven dat we niet vaak de moed vinden om met de kinderen op restaurant te gaan of ergens te gaan ontbijten. De jongste is een bolletje energie en soms net iets té sociaal, waardoor we zo’n uitstapjes nog even uitstellen. Een binnenspeeltuin of een café met een speeltuin is dan wel altijd een dikke hit.”

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Katrijn: “Qua opvoeding denk ik dat Peter en ik een goed team zijn samen. Dat moet ook wel in een nieuw samengesteld gezin. We kunnen goed praten en communiceren ook zo duidelijk mogelijk naar de kinderen.”

“Ik struggle wel soms met het combineren van mijn verschillende ‘rollen’; mama, partner, vriendin, leerkracht, … . Ik heb soms schrik om mezelf een beetje kwijt te raken. Ik weet dat ik daar niet alleen in sta, en een goed gesprek met vriendinnen kan mij veel deugd doen. Maar toch, het zijn soms veel ballen om in de lucht te houden.”

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

NOG MEER TIPS VOOR JE LEVEN ALS MAMA?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!