Eén op de drie Vlaamse ouders ervaart soms gevoelens van ‘parentale burn-out’

Door -
©iStock
Uit een onderzoek aan de Universiteit Gent blijkt dat zowat 30 procent van de Vlaamse ouders soms gevoelens van ‘parentale burn-out’ ervaart. Ze voelen zich minstens maandelijks uitgeput als ouder, zijn het ouderschap beu of nemen soms emotioneel afstand van hun kinderen. Zowat 9 procent behoort tot een risicogroep die aangeeft dagelijks tot wekelijks niet goed in z’n vel te zitten als ouder.

Onder leiding van psycholoog Isabelle Roskam (UC Louvain) werden in 42 landen over de hele wereld ouders bevraagd over gevoelens van voldoening en uitputting. Uit statistische analyse van 550 respondenten blijkt dat in Vlaanderen 30 procent af en toe moeite heeft met het ouderschap. 5 procent van de ondervraagden heeft wekelijks gevoelens van ouderlijke burn-out, 4 procent ervaart de symptomen zelfs dagelijks. “Een groep om in de gaten te houden”, zegt onderzoeker Charlotte Schrooyen. “Maar het goede nieuws is dat 70 procent van de ouders die gevoelens nooit heeft.”

Op automatische piloot

Toch is het sentiment bij de risicogroep van ouders die dagelijks symptomen ervaart verontrustend. Bij 90 procent van de moeders en vaders in de risicogroep is sprake van overweldigende uitputting in hun rol als ouder. Ze beamen zich ‘op’ te voelen als ouder, zorgen op automatische piloot voor hun kinderen en ‘kunnen niet nog meer aan’. Ongeveer 50 procent herleidt het ouderschap tot de nodige routine, ‘maar niets meer’. Zowat 30 procent van de ouders met een parentale burn-out geeft aan hun kind niet langer te kunnen tonen hoe graag ze het zien.

Resultaten van het onderzoek

  • 6 procent van de ondervraagde moeders behoort tot de risicogroep, tegenover amper 1 procent van de vaders. “Dat kan twee dingen betekenen”, zegt professor ontwikkelingspsychologie Bart Soenens. “Dat vaders objectief minder betrokken zijn en dus minder risico lopen, of dat vaders de opvoeding minder centraal stellen in hun zelfwaarde.”
  • Hoe meer kinderen in het gezin, hoe meer gevoelens van burn-out de ouders rapporteren.
  • De onderzoekers zien dan weer geen leeftijd van de kinderen waarbij parentale burn-out vaker voorkomt. “Verrassend”, vindt Soenens. “Je zou dat nochtans verwachten in gevoelige fasen, zoals de rebelse peuterleeftijd of de adolescentie, wanneer de autoriteit in twijfel wordt getrokken.”
  • Het geslacht van het kind heeft geen invloed op de kans op een parentale burn-out
  • De psychologische vastberadenheid van de ouders lijkt dan weer wel doorslaggevend. Ouders met een duidelijke visie op hun opvoeding, een ouderlijke identiteit, zijn een stuk minder vatbaar. Parentale burn-out komt een stuk vaker voor bij piekerende ouders. Die blijven twijfelen over hun rol als ouder of blijven zoeken naar welke richting ze uit willen als ouder.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here