Dit zijn de leukste kinder- en jeugdboeken

Door -
kinder- en jeugdboeken
© Getty Images
Elk jaar gaat de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel op zoek naar de leukste boeken. En de winnaars zijn intussen bekend. 

Kinder- en jeugdboeken bekroond

De Kinder- en Jeugdjury (KJV), de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel, heeft haar favoriete boeken bekroond. Meer dan zevenduizend kinderen en jongeren brachten hun stem uit, op de acht genomineerde boeken in de zes leeftijdscategorieën. Dit zijn de grote winnaars!

‘Hap, slik, weg’

Marie Dorléans bracht voor lieve mopperkontjes vanaf vier jaar het prachtige boek ‘Hap, slik, weg’ uit. Het gaat over humeurig zijn, jezelf verstoppen én weer tevoorschijn komen. Mopperkont Odile vindt het museum maar niets. Maar dan gebeurt het onwaarschijnlijke: de uitgestalde krokodil slokt haar in één hap op. Terwijl mama en papa helemaal in paniek zijn, heeft Odile het perfect naar haar zin in de krokodillenbuik.

‘Hap, slik, weg’ verscheen bij uitgeverij Clavis. Je koopt ‘m hier.

‘Kat en Vis’

In ‘Kat en Vis’ bundelde Alain Clarke grappige en korte verhalen over – je raadt het al – Kat en Vis. Terwijl Vis in z’n kom op het tafeltje bij het raam woont, slaapt Kat het liefst in een hoekje van de kamer. Nieuwsgierige Vis vraagt aan Kat hoe het leven buiten z’n kom is. Samen fantaseren ze over beroemd worden, vliegen naar de maan en nog zoveel meer! Een leuk boek met prachtige illustraties van Loes Riphagen, voor kinderen van zes tot acht jaar oud.

‘Kat en Vis’ verscheen bij uitgeverij Moon. Je koopt ‘m hier.

‘De keukenprins van Mocano: De grote ontsnapping’

‘De keukenprins van Mocano: De grote ontsnapping’ is het vierde deel van een briljante reeks, geschreven door Mathilda Masters en Georgien Overwater, voor kids vanaf acht jaar. Kokkie breekt een been en moet onmiddellijk naar het ziekenhuis, waar natuurlijk alles misloopt.

De gevangenis krijgt een nieuwe kok: chef Bambino, maar die is niet zo tuk op kinderen, en al helemaal niet op Max. Later komt Max in het treurigste weeshuis ter wereld terecht, waar hij vrienden wordt met El Sid. Een jongen die z’n ouders verloor. Samen bedenken ze een plan, een heus ontsnappingsplan.

‘De keukenprins van Mocano: De grote ontsnapping’ verscheen bij uitgeverij Lannoo. Je koopt ‘m hier.

‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn’

‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn’ gaat over Te Trois, Eddie, Petit en Julie. Vier vrienden die onafscheidelijk zijn, en elk hun eigen karaktertje hebben. Maar drie dingen hebben ze gemeen: een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar en héél veel zin om de wereld te ontdekken.

Nadat ze een revolver bestelden, maar een oud horloge in de plaats kregen, besluiten de vier vrienden naar Chicago te trekken. Voor een ruil! Onderweg beleven ze de meest spannende, grappige en onvoorstelbare avonturen. Een boek voor kinderen vanaf tien jaar, geschreven door Davide Morosinotto.

‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn’ verscheen bij uitgeverij Fantoom. Je koopt ‘m hier.

‘Adem: Tsunami’

Tsunami van Nico De Braeckeleer is het spannende eerste deel van de apocalyptische ADEM-serie, een coming-of-ageverhaal dat nog heel lang blijft nazinderen. Het gaat over vier jongeren in hun zoektocht naar hoop, geluk en liefde in een wereld die werd verwoest door de mens. Voor kinderen vanaf 12 jaar.

‘Adem: Tsunami’ verscheen bij uitgeverij Bakermat. Je koopt ‘m hier.

‘Een verre plek vlakbij’

In ‘Een verre plek vlakbij’ vertelt Hayley Long het verhaal van de broers Dylan en Griff, die na een vreselijk auto-ongeluk op slag wees zijn. Nadat een verre oom en tante zich ontfermen, lijkt hun leven in een wat rustiger vaarwater te komen.

Maar Griff sluit zich steeds vaker af en hij zegt geen woord meer. Dylan vlucht op z’n beurt in z’n gedachten naar plekken waar hij ooit gelukkig was. Een hartverscheurend verhaal over liefde, verdriet en hoop met een onverwachte wending. Voor kinderen vanaf 14 jaar.

‘Een verre plek vlakbij’ verscheen bij uitgeverij HarperCollins. Je koopt ‘m hier.

Nog meer leesinspiratie vind je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here