Jambon I wil 110 miljoen besparen op kinderbijslag

Door -
kinderbijslag
©GettyImages
De nieuwe regering gaat besparen. Dat dat ook op het kindergeld gaat gebeuren stoot op heel wat kritiek. Jambon I wil namelijk 110 miljoen besparen op kinderbijslag.

Verrassende besparingen

110 miljoen euro, zoveel wil de Vlaamse regering besparen door te knippen in de kinderbijslag. Zo zullen de bedragen vanaf het derde kind vijf jaar lang niet worden geïndexeerd. Ook wil Vlaanderen de indexatie van de basiskinderbijslag én de leeftijdsbijslag van kinderen van eerste en tweede rang in het oude systeem én het basisbedrag van alle kinderen in de nieuwe regeling (groeipakket) indexeren met vertraging, telkens pas in september. Ook als de spilindex maanden eerder werd bereikt of overschreden. Deze besparingen zijn een complete verrassing voor velen, en zelfs binnen de meerderheid klinkt felle kritiek op die ingrepen.

Grote gezinnen met lage inkomens

“De kinderbijslag is een van de meest doeltreffende middelen om gezinnen uit de armoede te trekken”, reageert Jos Geysels, voorzitter van de armoedebestrijdingsorganisatie Decenniumdoelen. “Daar zijn alle wetenschappelijke studies het over eens. Jambon beweert dat zijn regeerakkoord wetenschappelijk onderbouwd is, maar dat blijkt alvast niet te kloppen voor deze maatregel. Dit is ook echt geen uiting van warmte.” Hij wijst er nog op dat voor grote gezinnen met lage inkomens het verlies van enkele tientallen euro’s door deze niet-indexering echt wel een hemelsbreed verschil kan maken.

Ook de Gezinsbond valt volledig uit de lucht. “Deze besparingen gaan volledig in tegen de afspraken die gemaakt werden bij de invoering van het nieuwe Groeipakket door de vorige regering”, begint Yves Coemans, attaché gezinsinkomen bij de studiedienst van Gezinsbond. Volgens hen zijn het vooral de gezinnen met drie of meer kinderen die opnieuw het gelag betalen. Voor grote gezinnen die nu al in armoede leven of moeilijk rondkomen is dat zwaar om dragen, aldus de Gezinsbond. De vraag ‘hoe kunnen we het systeem verbeteren?’ is volgens de Gezinsbond vervangen door de vraag ‘hoe kunnen we zoveel mogelijk besparen?’.

Kritiek binnen de meerderheid

Over die maatregelen is lang gediscussieerd aan de onderhandelingstafel. Vooral bij CD&V lag de besparing op de kinderbijslag moeilijk. De partij ging akkoord omdat het de weg vrijmaakte voor extra middelen in de zorg. Al valt ook dat uiteindelijk tegen: een flink deel van het bijkomende budget, zo’n 100 miljoen van de beloofde 550 miljoen, moet door de zorgsector zelf worden bespaard.

Bron: demorgen.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here