Met deze tips & tricks trek je je moeilijke eter over de streep

Door -
Ketchup is een groente
©Ketchup is een groente
Voor Isabel moeder werd, had ze grootse ambities in de keuken: een topchef worden die haar kinderen iedere dag een voedzame, biologische maaltijd boordevol groenten voorschotelde. Helaas is niks slechter voor je zelfvertrouwen dan koken voor kinderen. Maar dankzij de tips en recepten in ‘Ketchup is een groente’ overtuig jij zelfs je allermoeilijkste eter in huis.

Goedgekeurd door Sandra Bekkari

‘Ketchup is een groente’ werd gelezen en goedgekeurd door Sandra Bekkari. In haar voorwoord geeft zij toe dat koken voor kinderen ook voor háár soms een echte veldslag kan zijn. In samenwerking met vzw Superkrachtig Lekker, een organisatie die nauw samenwerkt met de Kinder Hemato Oncologie-afdeling rond gezonde en lekkere voeding voor kinderkankerpatiënten, slaan Isabel Boons en Sandra Bekkari (ambassadrice van de vzw) nu de handen in elkaar voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon voor ieder kind.

Tips & tricks voor jouw moeilijke eter(s)

Mama Isabel geeft je in haar boek een aantal tips & tricks mee voor jouw moeilijke eter, ze verbergt groenten en neemt je mee op ‘kruidensafari’. Met haar twee kleine kinderen, Laurette en Henri, als proefkonijnen leerde Isabel wat werkt en wat helemáál niet werkt. Ze inspireert met 40 recepten. Geen zin om te koken? Isabel deelt ook een 30-tal generationfriendly restaurants, want soms is het voor mama en papa ook gewoon tijd voor gin-tonic!

5x gerichte vragen

Vanaf ongeveer de leeftijd van twee jaar vertraagt de groei, wat zich vertaalt in kinderen met een kleinere eetlust en grillige eetpatronen. Bovendien krijgt je kind ook nog eens een eigen willetje. Maar in plaats van die strijd aan te gaan, kun je leren om via 5 gerichte vragen te praten met je kleine spruit. Het proberen waard!

  • Hoe voelt je buik? Een beetje vol? Halfvol? Helemaal vol? Als je je kind op jonge leeftijd even laat stilstaan bij honger en hen aanmoedigt om bepaalde signalen te interpreteren, stijgt de kans dat ze ook later veel intuïtiever zullen eten. Herinner je kind eraan dat het nog even zal duren vooraleer je opnieuw zult eten en respecteer het feit dat ze genoeg hebben.
  • Hoe kan ik je bord lekker maken? Henri wil heel graag zelf zijn groentjes opscheppen, Laurette houdt er dan weer van om haar groentjes in een potje ketchup te kunnen dippen.
  • Weet je zeker dat je klaar bent? De keuken is gesloten tot je uit school komt. Dit geeft hen de mogelijkheid om opnieuw even na te denken of ze wel écht klaar zijn.
  • Zin om zelf op te scheppen? Het serveren van maaltijden in buffetstijl geeft ouders nog steeds de mogelijkheid om te bepalen wat er wordt aangeboden, maar geeft kinderen toestemming om hun maaltijd onder controle te houden, iets wat ze inherent verlangen.
  • Ben je klaar om een toertje te maken op je bord? Isabel haar kinderen zullen praktisch altijd hun vlees opeten, maar al de rest onaangeroerd laten. Wanneer je dat ziet gebeuren, vraag of ze klaar zijn om een toertje op hun bord te maken. Een zachte aanmoediging om te proeven wat er op hun bord ligt, maar het geeft hen ook de mogelijkheid om het beleefd uit te spugen wanneer ze het niet lusten.

ketchup is een groente

‘Ketchup is een groente’ van Isabel Boons, uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts , 2019, 176 pg., ISBN: 9789089319630 – € 24,99 – Shop hier

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here