Kinderen lezen steeds minder voor hun plezier

Door -
lezen
© Getty Images
Lezen wordt steeds meer een uitdaging voor onze kinderen. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat leerkrachten minder tijd spenderen aan het leren lezen in de klas, zo blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.

Minder uren leesonderwijs

Uit een onderzoek van KU Leuven blijkt dat leerkrachten steeds minder uren aan leesonderwijs besteden. In een studie over begrijpend lezen van drie jaar geleden gaven ze al aan dat de taalinstructie (lezen, schrijven, spreken, literatuur en andere taalvaardigheden) daalde van 276 uren per jaar (2006) naar 248 uren (2016). Het lezen op zich daalde van 146 naar 84 uren.

Kwalitatief onderwijs

Ligt de oplossing dan voor de hand, en moet er gewoon meer lesgegeven worden in lezen? “Het moet vooral goed onderwijs zijn”, zegt professor onderwijskunde Bieke De Fraine van KU Leuven aan De Standaard. “Collega’s van de UGent en de KU Leuven geven daar binnenkort aanbevelingen over.” In andere landen blijkt namelijk dat een daling van de lestijd over een bepaald vak niet per se slechte prestaties van de leerlingen inhoudt.

Gsm-bezit

Ook de gsm speelt hierin een rol. Vlaamse tienjarigen hebben er steeds vaker eentje op zak, wat volgens de studie geen goed nieuws is: leerlingen met een eigen gsm presteren lager dan het algemeen Vlaamse gemiddelde. Bieke De Fraine waarschuwt wel voor overhaaste conclusies: “De daling van het niveau hangt dan wel samen met het bezitten van een gsm, maar het is geen hard oorzakelijk verband“, verduidelijkt ze.

Vrije tijd

Minder leesles en een eigen gsm zorgen ervoor dat tienjarigen ook minder lezen in hun vrije tijd. In 2006 las 9 procent van de tienjarigen zelden of nooit, in 2016 steeg dat tot 17 procent. Die cijfers hebben ook een impact op de toetsen voor begrijpend lezen.

Wat kunnen we eraan doen?

Het heeft zeker nut om je kinderen warm te maken voor lezen. Leg boeken in het zicht en binnen handbereik: in de klas, de auto, de kinderopvang en in verschillende kamers thuis. ‘Nudging‘ heet dat: onbewust in een bepaalde richting duwen.

Ben je nog op zoek naar leuke boeken om met je kinderen te delen? In dit artikel vind je alvast vijf prachtexemplaren die het lezen of bekijken waard zijn!

Bron: De Standaard

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here