Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar: dit zijn de genomineerden!

Door -
©iStock
Voor de negende keer gaat Ketnet op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Nieuw dit jaar is dat er voor het eerst ook een Tienerwoord gekozen wordt. Ontdek hier alvast de genomineerden! Stem jij ook?

Shortlist Kinderwoord van het Jaar

Sinds 2012 werkt Ketnet samen met Van Dale voor de verkiezing van Kinderwoord van het jaar. De shortlist van het Kinderwoord van het Jaar werd gisterenavond bekendgemaakt in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. Vanaf nu kunnen Ketnetters stemmen op hun favoriete woord.

Ontdek de shortlist hieronder:

  • Tingles: tintelingen

Als je ASMR luistert, krijg je kippenvel of tingles.”

  •  Karma: alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug

Iemand lacht een klasgenoot uit in de klas, even later stapt hij buiten en valt hij over een bananenschil. Diegene die uitgelachen wordt, zegt: “karma!”.

  • Bruh: ‘gast’ of ‘kerel’

“Meen je dat nu, bruh?” 

  •  Sksksk: drukt een lach uit, zowel positief als ironisch (het nieuwe ‘LOL’). Wordt vooral gebruikt door VSCO-meisjes: ze dragen scrunchies, een schelpenketting, Vans of Birkenstocks en hebben altijd een metalen drinkbus en een hippe rugzak bij.

“Sksksk! Wat je daar zegt, is echt belachelijk!”

  •  Scrunchie: felgekleurd elastiekje in stof voor in het haar, maar veel meisjes dragen ze ook rond de arm.

“Hoeveel scrunchies heb jij voor in je haar of rond je arm? Ik 5!”

Shortlist Tienerwoord van het Jaar

Voor het eerst wordt er ook een Tienerwoord gekozen. Het nieuwskanaal voor jongeren van VRT NWS nws.nws.nws deed hiervoor een oproep waar een bijzondere shortlist uit voortkwam.

  • Hayek: overdreven

“Jij hebt tot 3u ’s nachts zitten gamen. Hayek”

  •  Yeet: joepie! Een uitdrukking van blijdschap.

“Billie Eilish heeft een nieuwe single. Yeet”

  •  Skeer: armoedig

“Mijn geld is op: skeere tijden”

  •  OK boomer: om te verwijzen naar de oudere generatie die hen niet begrijpt

“In mijn tijd moest je naar de bib om info te zoeken”. Antwoord: OK boomer

Stem jij ook?

Voor het Kinderwoord van het Jaar kunnen Ketnetters vanaf nu hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be en de Ketnet-app. De stemming wordt afgesloten op zaterdagavond 14 december omstreeks 23.59 uur. Welk woord het geworden is, kom je te weten in Karrewiet op maandag 16 december.

Stemmen op het Tienerwoord van het Jaar kan via de story van het instagramkanaal nws.nws.nws van vrijdagavond 13 december 19 uur tot en met zaterdagavond 14 december 19 uur. Het Tienerwoord van het jaar wordt bekend gemaakt op maandag 16 december omstreeks 17.55 uur op het instagramkanaal nws.nws.nws.

We houden je alvast op de hoogte!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here