Opmerkelijk minder kinderen met down geboren in 2018

Door -
de NIPT
©Gettyimages
Het aantal kinderen dat in Vlaanderen geboren wordt met het syndroom van Down, is in 2018 sterk afgenomen. Vermoedelijk is dit het gevolg van de NIP-test.

Sterke daling

Uit cijfers van het nieuwe rapport van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) blijkt dat er opvallend minder kinderen met het syndroom van Down geboren worden. In 2018 werden er in Vlaanderen 28 kinderen met het syndroom van Down geboren, van wie vier doodgeboren. In 2017 waren dat nog 42 kinderen, van wie drie doodgeboren.

Gevolg van de terugbetaalde NIP-test?

Professor gynaecologie en wetenschappelijk voorzitter van het SPE Roland Devlieger meent dat de sterke daling mogelijk het gevolg is van de terugbetaling van de NIP-test sinds midden 2017. “Maar zeker kunnen we daar nog niet van zijn. Daarvoor moet deze daling de komende jaren eerst nog bevestigd worden. Er zijn immers veel onbekende factoren”, klinkt het. “Hoeveel van deze zwangere vrouwen ondergingen een NIP-test, eventueel een vals negatieve? Hoeveel zwangerschappen werden onderbroken omwille van de diagnose? Zitten we met een onderregistratie omdat een genetische afwijking soms pas lange tijd na de geboorte wordt vastgesteld? Het kan dus ook om een eenmalige daling gaan in 2018.”

Bron: Belga

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here