NIP-test vanaf juli gratis voor (bijna) iedereen

Door -
Vanaf 1 juli zal de test op het downsyndroom (NIP-test) voor bijna alle zwangere vrouwen in België gratis zijn. Enkel diegenen met een voorkeursregeling zullen de test volledig terugbetaald krijgen.

De NIP-test (niet-invasieve prenatale test) is een test voor het syndroom van Down. Er wordt dan een bloedstaal afgenomen van de zwangere vrouw waarin dan ook DNA van de foetus te vinden is. Deze test geeft met 99,8 procent zekerheid aan of het kind een trisomieafwijking heeft. De bekendste en meest voorkomende trisomieafwijking is het syndroom van Down.

NIP-test gratis voor zwangere vrouwen met voorkeursregeling

Sinds 1 december 2016 kost de NIPT 290 euro. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft nu 15 miljoen euro vrijgemaakt om deze test in België gratis te maken. Zwangere vrouwen met een voorkeursregeling krijgen de test volledig terugbetaald, diegenen zonder voorkeursregelingen betalen dan nog maximaal 8,68 euro. Vandaag betalen sommige ziekenfondsen de test al gedeeltelijk terug of volledig bij hoogrisicozwangerschappen.

Alle artsen die zwangere vrouwen begeleiden zullen de NIP-test kunnen afnemen of aanvragen. “De voorwaarde is wel dat de zwangere vrouw goed geïnformeerd wordt over alle mogelijke gevolgen”, zegt De Block.