Ouderschapsverlof piekt in augustus

Door -
ouderschapsverlof
©GettyImages
Ouderschapsverlof kent zowel bij mannen als bij vrouwen een piek in de maanden juli en augustus. Gemiddeld namen in 2018 tweemaal zoveel mensen volledig ouderschapsverlof in juli en 2,5 keer zoveel in augustus tegenover de andere maanden van het jaar.
Sommige ouders met kinderen jonger dan 12 jaar nemen tijdens de zomermaanden hun ouderschapsverlof in één keer op om een hele maand vakantie te hebben met hun kroost. Concreet gaat het om meer dan 6 op de 1.000 werknemers in België die hun ouderschapsverlof gebruiken om de lange periode zonder school te overbruggen. Als je weet dat niet iedereen ouderschapsverlof kan nemen – wie geen kinderen heeft jonger dan 12 valt al af – dan is dat een hoog getal.

Vooral mannen

“Het zijn vooral werknemers uit de leeftijdscategorieën 30-39 jaar en 40-49 jaar – de leeftijd waarop kan worden verwacht dat mensen jongere, schoolgaande kinderen hebben – die op het werk een maand gemist moeten worden”, verduidelijkt Dirk Vanderhoydonck, Director Acerta Consult in De Standaard.

Wat opvalt is dat deze piek het grootst is bij de mannen: in juli zijn er driemaal zoveel mannen; in augustus zelfs viermaal meer mannen met volledig ouderschapsverlof.

Het succes van de eenvijfdevermindering

Vermindering met  1/5 is de meest populaire vorm van ouderschapsverlof: in 2018 goed voor 64% van alle uitkeringen. Een op de vijf (20%) gaat voor een halftijdse onderbreking en 15% voor de volledige onderbreking met uitkeringen. Volgens SD Worx komt dat omdat de impact op het inkomen bij deze formule het laagst is.

Bronnen: De Standaard – SD Worx

Wil je nog meer weten over ouderschapsverlof?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here