Zwangere vrouwen kunnen beter ruiken

Door -
Niet ongesteld worden, gevoelige borsten en ochtendmisselijkheid zijn de meest duidelijke signalen dat je zwanger bent. Maar veel vrouwen weten niet dat ze ook beter kunnen ruiken tijdens hun zwangerschap.

Merk je plotseling dat er iets is veranderd aan je reukvermogen? Dan zou het wel eens kunnen dat je zwanger bent. Veel vrouwen zijn namelijk gevoeliger aan geuren tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap, maar soms hebben ze dat niet meteen in de gaten.

Het kan beginnen met iets simpel: de geur van bijvoorbeeld je lievelingseten waarvan je opeens vindt dat het stinkt. Of je kan plots van ver al ruiken dat iemand parfum draagt. Volgens dokter William Schweizer van het NYU Langone Medical Center komt een scherper reukvermogen tijdens de eerste weken zwangerschap vaker voor dan je denkt.

Oestrogeen is de schuldige

Bij zwangerschapskwaaltjes zeggen we al snel: “het zijn de hormonen”. In dit geval klopt het inderdaad dat het hormoon oestrogeen de schuldige kan zijn. Als je zwanger bent, is er een grote toename van oestrogeen in je lichaam. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je bloedvaten wijder gaan open staan en daardoor beter geuren kan opnemen door je neus.

Geuren en smaken

Dat geur en smaak een invloed hebben op elkaar staat al lang bekend. Als bijvoorbeeld iets vies ruikt, kan dat zorgen voor ochtendmisselijkheid met soms overgeven tot gevolg. Maar er zijn ook vrouwen zonder reukvermogen (= anosmie). Zij hebben dan geen last van ochtendmisselijkheid. Daarnaast zijn er ook vrouwen die dingen ruiken die er niet zijn (=pahntosmie).

Hoe je er best mee om kan gaan is voor iedereen verschillend. Sommige geuren zijn voor de ene scherper dan voor de ander. Wat je wel altijd kan doen is een raam open zetten zodat er veel frisse lucht binnenkomt. Vermijdt in ieder geval de geuren waar je je niet goed bij voelt en omring je met aangename geuren.

Lees meer