Mijn kind komt niet op de eerste plaats!

©iStock
Mijn kind komt niet op de eerste plaats! Straffe uitspraak om mijn eerste column voor Libelle Mama mee te starten, niet? Ik merk vaak dat dat de meestgebruikte stelling is: “Mijn kinderen komen op de eerste plaats!” 

Ik ben getrouwd met Léna (Leentje) en kersverse, maar ook fiere papa van onze prachtige dochter Ella. En — inderdaad — toch zet ik Léna op de eerste plaats en niet onze dochter. Althans… ik zet mijn huwelijk op de eerste plaats.

Een gezond huwelijk of partnerschap is de fundering van een gelukkig gezin. Daar geloof ik heilig in. Kinderen zijn een groot onderdeel van dat gezin, maar het zijn wij  -Leentje en ik - die dat gezin samen proberen te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben allemaal onze goede en slechte momenten, maar het gevoel van veiligheid van kinderen groeit wanneer ze zien dat hun mama en papa niet alleen van hen houden, maar ook van elkaar. Waarom zou ik dan mijn kinderen op de eerste plaats zetten en mijn huwelijk daarom in het gedrang brengen? Mijn kinderen zullen de grootste verliezers zijn; zij verliezen dat gevoel van veiligheid waar we als gezin net zo hard voor zouden moeten werken tot ze klaar zijn om op hun eigen benen te staan.

Wij twee

Inderdaad, ooit gaan ze op hun eigen benen staan. Ze verlaten het huis, gaan hopelijk hun eigen gezin stichten en dan blijven Leentje en ik over. Enkel wij twee! Wanneer die dag komt, wil ik dat wij nog steeds zo gezond en gelukkig, maar ook sterker samen zijn als toen wij aan dit avontuur begonnen. En om ervoor te zorgen dat onze toekomstige ‘wij’ dan nog op die manier zal bestaan, moeten we daar nu aan werken. Vandaag en elke dag die nog komt.

Kinderen kijken naar hun ouders voor richting en een voorbeeld. Alles wat wij doen, helpt hen om een beeld te vormen over hoe zij hun leven gaan moeten leiden. Ik wil dat mijn kinderen een positief beeld krijgen over relaties en daarom wil ik, samen met Leentje, het goede voorbeeld geven. Ik ben een meisjespapa en ik hoop dat ik, door deze manier van opvoeden, mijn Ella’tje later het beeld kan geven over hoe haar partner in het leven moet staan. Iemand die voor haar kiest omdat hij of zij samen oud met haar wil worden, in voor- en tegenspoed en daarnaast onvoorwaardelijk van hun kinderen zal houden.

Dat ik mijn huwelijk op de eerste plaats zet, betekent niet dat ik niet van mijn dochtertje hou. Integendeel, van haar hou ik onvoorwaardelijk, maar dat is gewoon niet voldoende. Ik wil het beste voor haar… en dat kan alleen wanneer ik dat samen doe met Leentje. Wij samen, als één front.

Aan het eind van de dag is dit allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Maar ik start al met prioriteiten stellen: na Leentje komt Ella op een wel heel nipte tweede plaats, zij heeft ons nodig! Daarna pas de vriendschappen, hobby’s of het werk. Daarnaast wil ik, voor Leentje, tijd vrijmaken, haar lief blijven hebben, samen met haar op dates gaan, haar steunen en vooral met haar praten, iedere dag opnieuw — heb ik trouwens van haar geleerd. Die prioriteiten moeten een consistente worden in ons leven, willen we het juist doen voor ons… EN voor onze kinderen.

Meer weten over Bart en zijn gezin?

Je kunt al hun avonturen volgen via het Instagram-account van Bart.