Eerlijk ouderschap: Bekentenissen van een luie moeder

mama naturelli
© Mama Naturelli
Bewust maar niet perfect is mijn motto. Moeder zijn: het vraagt wat van je. De dag overleven op een aangename manier is al een doel op zich, vind je niet? We doen allemaal ons stinkende best. En toch lijkt dat vaak niet goed genoeg. Daarom deze bekentenis: ik ben een luie moeder en dat is oké! Ik deel graag mijn trucjes om de dag op een aangename manier door te komen. Ook al ligt mijn huishouden er dan niet perfect bij!

Noem me lui – of is efficiënt een beter woord? – maar ik leg de lat voor mezelf niet te hoog. Er wordt overal van alles van je verwacht. Op je werk, thuis, maar vooral ook dóór jezelf. Het heeft me geholpen om dat volledig los te laten. Ik stel me vaak de vraag: word ik hier nu (on)gelukkiger van?

Mijn luie-moeder-trucjes

Ik ben allesbehalve perfect en heb een aantal manieren gevonden om mijn leven wat aangenamer te maken. Minder druk, meer let-it-go. Dit zijn mijn tips:

Leg je kinderen met propere kleren aan in bed

Wat? Ja serieus, ik meen het. Moet je ‘s ochtends vroeg op of ergens op tijd geraken – school, werk, zwemclub, … you name it – dan is dit echt de momhack van het jaar! Als Elli binnenkort naar lifesavers school gaat, zal het zelfs dagelijkse routine worden. Pyjama’s zijn voor het weekend! Niemand die het merkt, je doet je kind geen onrecht aan, en het levert je een hoop minder strijd en stress op.

Minimaliseer in spullen

Ik ben geen held in schoonmaken. En ik beken: we poetsen (te?) weinig. Toch lijkt ons huis 9/10 ordelijk en netjes. Ontspullen is écht de sleutel hier! Hoe minder spullen, hoe minder je moet opruimen, hoe meer tijd je hebt om andere leuke dingen te doen. Het speelgoed in huis is beperkt en makkelijk opruimbaar. We hoeven minder af te stoffen en ook het poetsen wordt tien keer makkelijker omdat je je kan beperken tot de essentie. Dit werkt voor ons prima!

Laat je baby gewoon met de pot mee eten

Dat kan prima vanaf zes maanden. Je hoeft geen aparte maaltijden te maken zoals fruit- of groentepap. Je kookt wat je zelf zou eten en laat je baby dit zelf opeten. Je hoeft hem ook helemaal niet te voeren. Kleintjes leren op die manier zelf eten. Deze manier wordt ook wel Rapley– of Kleintjesmethode genoemd.

Bestel een maaltijdbox

Sinds dit jaar koken we wekelijks met een maaltijdbox en ik kan je zeggen, dit is echt zo handig! Ik heb het heel lang uitgesteld omdat ik het duur vond. Maar het is zijn geld meer dan waard! Niet meer nadenken over wat we gaan eten, wat we moeten kopen, minder trips naar de winkel, en minder ‘rommel’ in huis. Win-win, écht!

Laat je kinderen mee helpen

De taak is misschien niet perfect gedaan, en het duurt veel langer, maar mijn peuter voelt zich nuttig en belangrijk als ze mag meehelpen in het huishouden. Op die manier wordt het nog leuk ook! Het zorgt hier in huis voor minder gezeur uit verveling, meer plezier, en je brengt quality time door terwijl je takenlijst korter wordt.