Kleine helpers in huis

Vaak komen we na een lange werkdag thuis en zien we alle huishoudelijke taken dreigend op ons afkomen. Opruimen, koken, tafel dekken, afruimen, de was, strijken, … het lijstje is oneindig lang. We doen ons best om alles gedaan te krijgen, maar dikwijls worden we gestoord door enkele kleine bengeltjes die ons voor de voeten lopen. Kunnen we het onszelf niet een beetje makkelijker maken? Kunnen de kinderen ons ook niet vooruit helpen in plaats van achteruit?

Oh jawel hoor! Draai de knop om en schakel die kleine monstertjes in voor het huishouden! Zo doen wij het met onze twee kleuters Lola (4.5) en Susan (2.5)

Schoenen uit en jas aan de kapstok

In een ideale wereld komen we thuis, zet iedereen zijn schoenen netjes in de schoenenkast en hangt zijn jas aan de kapstok. In werkelijkheid slingeren de schoenen ergens op de mat en werden de jassen in de vestiairekast gegooid. Van kleuters moeten we nu ook nog niet TE veel verwachten. Ik ben al lang blij dat het vuil van de schoenen op de mat blijft en de jassen uit het zicht verdwijnen!

Boekentassen leegmaken

Brooddozen, koekendozen en drinkbussen worden verzameld op het aanrecht en de briefjes van school op de keukentafel. De boekentassen verdwijnen daarna ook in de kast. Lola kan dit al helemaal alleen, Susan heeft nog wat hulp/aanmoediging nodig.

Tafel dekken

Het breekbare servies ligt buiten handbereik van de kinderen. Maar hun eigen servies ligt wel op kinderhoogte. Zo kunnen zij de tafel dekken voor zichzelf. Ook het bestek kunnen ze perfect klaarleggen, de rest doe ik terwijl ik kook.

Speelgoed opruimen

Onze gouden regel: tv gaat pas aan als al het speelgoed is opgeruimd. En dat trucje werkt ontzettend goed. Wanneer de motivatie ver te zoeken is, maken we er een wedstrijdje van maken: wie het flinkst opruimt, mag het tv programma kiezen!

Vegen

Mijn kinderen zien vegen als een spelletje. De éne neemt de grote borstel en de ander het vuilblik en zo zijn ze wel even zoet. Ik ga niet zeggen dat de vloer daarna helemaal proper is, maar het grootste vuil zal toch weg zijn 😉

Met emmer en spons

Van zodra het weer het toelaat, eten wij graag buiten. Niets leuker dan met emmer en spons de tuinmeubelen eetklaar maken! Dat geldt ook voor het poetsen van speelgoed, stoelen, fietsen, … Dat is een middag-vullende activiteit!

eitje

En om af te sluiten nog een leuke tip voor het weekend:
Leer je kinderen al van jongs af aan hun plan trekken bij het ontbijt. Leg de cornflakes binnen handbereik, zo kan jij je nog eens omdraaien in bed 😉
Op zondag halen we verse koeken bij de bakker met een lekker eitje erbij. Dat laatste maken onze meisjes graag zelf. Het is dan al eens ruzie wie de eitjes mag breken, klutsen én bakken… Maar ik ben stiekem blij dat ze het zo graag doen, dan kan ik stilletjes beginnen dromen van een ontbijt op bed 😉

Welke klus laat jij je kind wel eens doen? Alle tips zijn welkom!