Onthaalmoeder of crèche?

Crèche of onthaalmoeder
Baby’s en kindjes zijn nergens zo goed als in handen van de eigen mama en papa. Spijtig voor ons, hebben de meeste mama’s slechts recht op de standaard 4 maanden thuis. Daarna begint het ‘echte’ leven, daarna komt de harde realiteit. Je moet je kleine mini meid of jongen achterlaten bij iemand die de geluidjes (nog) niet herkent, die weentjes niet altijd begrijpt en die vaak oog en oor heeft voor meer dan één baby’tje. De keuze tussen onthaalmoeder of een crèche is één van de belangrijkste beslissingen die jij als aanstaande mama of papa moet maken.

De onthaalmoeder reserveert een plaatsje in de eigen woning, je eigen kindje draait als het ware mee in het gezin van een ander. Er zijn meestal minder kindjes aanwezig, maximum een 5-tal. De leeftijd van de kindjes varieert, gaande van baby tot de peuter die bijna klaar is om naar school te gaan. Je hebt geweldige onthaalmoeders die intensief bezig zijn met de ontwikkeling en opvoeding van je kindje. Je hebt er speelgoed in overvloed. Het huiselijke is een belangrijk criteria om voor deze optie te kiezen, je kindje krijgt er als het ware de liefde, genegenheid en vriendschap, die het thuis krijgt.

Niet dat dit niet het geval is in een crèche, verre van. Maar in een crèche zijn er veel meer kindjes aanwezig, ingedeeld in leeftijdsgroepen. De kindjes gaan elkaar stimuleren en uitdagen. Het is een paradijs voor de ontdekkende mini’s, het aanbod is gigantisch. Niet alleen in speelgoed, maar ook in voeding is dit vaak het geval. Een ander voordeel is dat de crèche minder sluitingsdagen heeft. Er zijn veel meer mensen actief binnen een crèche waardoor vakantie periodes vaak makkelijk overbrugd kunnen worden. Het grootte probleem bij een crèche is vooral de beschikbaarheid, meestal zijn ze al volzet voor de komende jaren.

Zowel een crèche als onthaalmoeder heeft voor- en nadelen en ik kan je enkel aanraden om beide een bezoekje te brengen. Zo zal je zelf het verschil ervaren en voelen waar jouw gevoel als mama-in-wording het meest bij aansluit.

Het belangrijkste advies is volg je hart. Jij als ouder moet je op je gemak voelen als je je kindje achterlaat, zonder stress of zorgen. Dit is noodzakelijk om relaxed aan je werkdag te kunnen beginnen.

P.S. Volg je mijn blog zebrazonderstrepen al?