Unicef blikt terug op de hoopvolle momenten van 2020

Door -
Unicef
© UNICEF
Dat 2020 een turbulent jaar was, is nog maar zacht uitgedrukt. De wereldwijde coronapandemie, het geweld in landen als Syrië en Afghanistan en de klimaatverandering. Maar ondanks alles kan Unicef toch terugblikken op hoopvolle momenten. Kijk zelf maar!
1 / 9
De eerste baby van 2020

Maak kennis met Mitieli Digitaki, een van de eerste baby’s van 2020. Hij werd geboren op 1 januari, tien minuten na middernacht in het Nausori Maternity Hospital in Fiji. Omdat élk kind de best mogelijke start in het leven verdient, werkt Unicef samen met het Ministerie van Gezondheid om de neonatale zorg te verbeteren.

Goed ingeduffeld!

Al negen jaar leven ontelbare Syrische families in tentenkampen. Zonder zich te kunnen beschermen tegen de strenge winter. Unicef deelde daarom winterpakketten uit met een thermische outfit, een winterjas, een wollen muts, een sjaal, handschoenen en stevige winterschoenen, die in Syrië zelf gemaakt werden. Goed ingeduffeld speelden en lachten de kinderen samen, ondanks de moeilijke omstandigheden.

Kinderen gered uit gewapende groeperingen

Unicef bevrijdde sinds 2015 al bijna vierduizend kinderen die gerekruteerd werden door gewapende groeperingen in Zuid-Soedan. Zo ook de twaalfjarige Ganiko en de dertienjarige Jackson. De twee, die vrienden werden in de groepering, staan arm in arm tijdens een ceremonie om te beginnen aan hun reïntegratieproces. De eerste stap van een lange weg om terug kind te kunnen, waar Unicef hen maar wat graag bij helpt.

Een hoopvol weetje: de regering van Zuid-Soedan ondertekende in februari 2020 een actieplan om een einde te maken aan ernstige schendingen van de kinderrechten.

Les op de radio

De elfjarige Kevin Igihozo uit Rwanda is een van de drie miljoen leerlingen die van thuis uit moest studeren, nadat de scholen midden maart sloten om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Eén dag niet naar school kan dramatische gevolgen hebben voor de toekomst. Daarom verzamelde Unicef meer dan honderd radioscripts om kinderen te leren lezen, schrijven en rekenen. Samen met de Rwanda Broadcasting Agency werden de lessen gemaakt en in het hele land uitgezonden.

‘Safe Schools Declaration’

101 landen hadden hun handtekening al gezet onder de Safe Schools Declaration, en daar kwamen er in 2020 nog eens vijf bij. Wie het verdrag tekent, belooft leerlingen, leerkrachten, scholen en universiteiten beter te beschermen tijdens gewapende conflicten. De dertienjarige Nabyla vluchtte uit haar dorp omdat er mensen werden vermoord of ontvoerd. Ze kwam terecht in de klas in Kaya, Burkina Faso, waar ze haar angst kan vergeten en zich kan focussen op de toekomst.

Einde ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo

De 35-jarige Nadège en haar zoon David van zeven uit de Democratische Republiek Congo overleefden allebei ebola. De uitbraak was de elfde sinds 1976. Onmiddellijk slaat Unicef de handen in elkaar met de overheid en lokale partners om het virus af te remmen. Met succes, want in juli 2020, vijf maanden na de eerste besmettingen, kwam er een einde aan de nieuwe uitbraak.

Poliovrij Afrika

De vierjarige Daniel krijgt het poliovaccin tijdens een vaccinatiecampagne door Unicef in Kinshasa (Democratische Republiek Congo). Eind augustus vierde het land een nieuwe mijlpaal, want sindsdien is het hele Afrikaanse continent poliovrij. Al blijft Unicef inzetten op campagnes om te voorkomen dat het virus terugkeert.

Bescherming tegen het coronavirus

De negenjarige Hayat Ali Amkam verblijft in het Omar Bin Yasser kamp in Aden (Jemen), sinds haar familie op de vlucht sloeg voor het geweld in de stad. Unicef doet er alles aan zodat de inwoners zich kunnen beschermen tegen het coronavirus: ze verdelen drinkbaar water en basishygiënekits met zeep, handdoeken, emmers en jerrycans.

Geëngageerde jongeren na explosies in Beiroet

Na de explosies in Beiroet is de ravage in de stad immens. Huizen zijn zwaar beschadigd of helemaal vernield en van de openbare infrastructuur blijft amper iets over. 300.000 mensen zijn dakloos, waarvan één derde kinderen zijn. Unicef stak vanaf dag één de handen uit de mouwen om puin te ruimen en noodhulp te verlenen. Al merkten ze vooral dat er een golf van solidariteit door de stad trok. Bijna tweeduizend jongeren zakten af naar Beiroet om te helpen: puin ruimen, herstellingen uitvoeren, maaltijden bereiden, mondmaskers naaien …

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here