Dit moet je weten over babykledij en babymaten

Door -
Kledij baby
© Getty Images
Of het nu stoere jeansbroekjes, schattige kleedjes of kleurige body's zijn: babykleertjes kopen is superleuk. Maar hoe zit het eigenlijk met de babymaten, en wat heb je precies nodig? Wij zetten alles op een rij.

Algemene tips als je babykleertjes koopt

  • Koop voldoende rompertjes; je baby gebruikt er al snel twee per dag. Zorg ervoor dat ze makkelijk aan en uit te doen zijn. Voor pasgeboren baby’s zijn wikkelbody’s met drukknopen aan de zijkant ideaal.
  • Snoezige outfits zijn leuk voor op feestjes, maar laat je niet te veel verleiden: je zult sowieso koddige kleertjes cadeau krijgen, en je baby groeit er sneller uit dan je denkt. Je investeert beter in goede basics die tegen een stootje kunnen. Denk aan leggings, neutrale body’s en kousjes, een warm truitje, …
  • Let op de materialen. Babyhuidjes zijn gevoelig en kunnen niet tegen alle stoffen. De stelregel: ga voor katoen!
  • Koop niet alles met prints. Neutrale en effen kleurtjes zijn onderling combineerbaar; leeuwtjes en sterren of hartjes en lama’s iets minder.

Wat met de babymaten?

Net zoals jij niet in elke winkel dezelfde maat hebt, zal ook je baby verschillende maten hebben naargelang het kledingmerk. Twijfel je tussen twee maten? Koop dan altijd de grootste: een baby voelt zich sowieso beter in een iets te groot kledingstuk dan een te klein exemplaar.

Babymaten komen ongeveer overeen met de lengte van een baby. Met andere woorden: een baby van 50 cm zou in maatje 50 moeten passen. Sommige merken werken ook met een indicatie van maanden als maat; probeer die pas te kopen als je baby al geboren is, want er zijn natuurlijk grote en minder grote pasgeboren baby’s.

Je past de kledij die je voor je kindje koopt best aan aan z’n leeftijd. Hieronder vind je een overzicht.

0-6 maanden

  • Body’s, body’s, body’s. Je kunt niet genoeg rompertjes hebben!
  • Kies voor kledij met genoeg ruimte aan de hals en de armsgaten, zodat je kleintje vrij kan bewegen.
  • Vermijd truitjes met kappen: die liggen niet echt gemakkelijk en bovendien kunnen ze gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt voor losse touwtjes.

6-12 maanden

  • Je baby is in deze maanden een pak beweeglijker, dus maak het jezelf niet te moeilijk: het is geen pretje om een rollende baby aan te kleden! Ga dus voor leggings, losse T-shirts en andere kleertjes die je eenvoudig aan- en uitdoet.
  • Waar kousjes in het eerste halfjaar de voeten van je uk warm hielden, zijn ze nu eerder speeltjes geworden. Wedden dat ze op 1-2-3 weer van z’n voetjes getrokken zijn? Laat z’n voetjes liever bloot, of koop slofjes die je kunt vastmaken met velcro.

Meer over babykleertjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here