Voedingssupplementen voor je kind: zin of onzin?

Door -
voedingssupplementen
©GettyImages
De herfst zit op kruissnelheid en dat betekent dat ook snotneusjes, hoestjes en virale infecties aan een sneltempo de revue passeren. Kunnen we het immuunsysteem van onze kinderen versterken met voedingssupplementen? En zo ja, welke geven we dan best? We vroegen het aan dokter Ilse Rayen, kinderarts.

6 à 10 virale infecties per jaar per kind

Dokter Ilse Rayen: “Vanaf de herfst zien we steeds meer kindjes snotteren, hoesten en proesten. En dat is niet zo verwonderlijk, want er bestaan meer dan 150 verkoudheidsvirussen. De kans is dus groot dat je kind er eentje oppikt, meer nog: elk kind heeft hierdoor jaarlijks ‘recht’ op 6 tot 10 virale infecties.

In de praktijk komt dat neer op een virale luchtweginfectie om de paar weken. Verkouden zijn is niet erg, het traint het immuunsysteem van het kind en is dus zelfs noodzakelijk.  Normaal gezien duurt een verkoudheid een drietal dagen. Soms hebben kinderen echter de hele winter door last van snot en slijmen.”

Verkoudheid: de triggers

“Vooral bij een lage weerstand of darmproblemen is de kans groot dat een verkoudheidsvirus zich manifesteert. De darm vormt een belangrijke barrière voor indringers: hoe beter en dikker de slijmvlieslaag in de darm, hoe beter de barrière.  Ook speelt het darmmicrobioom een belangrijke rol in ontstekingsprocessen en kan een probioticakuur bijvoorbeeld zinvol zijn. Maar ook voedingssupplementen kunnen de natuurlijke weerstand verhogen.”

Dé voedingssupplementen voor een goede weerstand

Dokter Rayen: “Merk je dat je kind een lage weerstand heeft? Dan is het zeker zinvol om net voor het herfstseizoen al te starten met voedingssupplementen. Ik denk hierbij aan:

  • Defensup of ImunixX Kidz: dit zijn weerstandssiropen.
  • Het combinatiepreparaat Eliam Booster bundelt de kracht van drie medicinale kruiden: Katsklauw, Astragalus en Rode Zonnehoed. Deze laatste is beter gekend als echinacea. Samen met vitamine C en zink versterken ze het immuunsysteem van je kind.

Vitamine C en zink zijn trouwens twee zeer belangrijke voedingsstoffen om je kind te beschermen tegen infecties.

  • Vanuit de homeopathie zien we ook mooie resultaten met Oscillococcinum: bij een verkoudheid verkort dit middel de ziekteduur waarbij het belangrijk is om zo snel mogelijk te starten, dus bij de meest geringe tekens van verkoudheidPreventief kun je dit medicijn gebruiken door wekelijks 1 tube granules  in te nemen. Het mooie hieraan is dat het ook aan baby’s gegeven mag worden.”

Begeleiding bij voedingssupplementen: raadpleeg een arts

Dokter Rayen: “Uiteraard is niet ieder kind hetzelfde en leidt een middel op maat van je kind, gericht op de specifieke tekorten van het individuele kind, tot betere resultaten. Hiervoor is het raadzaam om een orthomoleculair arts te raadplegen. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat enkel voedingssupplementen de virussen niet zullen bannen. Een gezonde, evenwichtige voeding en voldoende slaap zijn minstens zo belangrijke factoren voor een goed immuunsysteem.”

En wat buiten het snotterseizoen?

Ilse Rayen: “Als kinderen een gezond voedingspatroon hebben met veel groenten, fruit en de juiste vetten is het niet echt nodig om voedingssupplementen te geven. Maar helaas is ons westers voedingspatroon vaak niet uitgebalanceerd genoeg, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in vitamines, mineralen en goede bouwstenen zoals omega 3-vetzuren. En omdat de zon in België het vaak laat afweten en onze kinderen vaak binnen zitten, is vitamine D zeker aan te raden in de winterperiode.

Samengevat: als basissuppletie is het zinvol om je kinderen een natuurlijk multivitaminepreparaat, omega 3/6-vetzuren en vitamine D in de maanden met een ‘r’ te geven. En vergeet niet om vitamine C bij verkoudheden toe te voegen.

Met dank aan dokter Ilse Rayen

Meer weten over de gezondheid van je kind:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here